Cipóban sült húsvéti sonka - húsvéti menüajánlat

2014-03-28

sponsored links





A húsvéti menü évrõl évre változik, a cipóban sült sonka és a héjas tojással sült kalács pedig marad. 


Minden évben kicsit másképpen készül, de eddig ez a legszebben sikerült. Elõzõ évi cipóban sült sonkámat is érdemes megnézni, hiszem sok-sok ezer kattintást ért már meg:

Húsvéti menüajánlat: cipóban sült sonka


Hagyományos eljárással füstölt sonkát érdemes hozzá beszerezni, a húsvéti menü fénypontja igazán megérdemel egy kis utánjárást.

A kötözött sonkát hideg vízben teszem fel fõni, legjobb lassú tûzön, félig lefedve puhára fõzni. Idõ híján a kuktában való elõfõzés ez esetben bocsánatos bûn szerintem. Ugyanakkor a lassan fõzött sonka állaga egészen más lesz.
1 nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és 10 szem fekete borsot teszek a sonka mellé. Amikor megpuhult, hagyom a saját levében kihûlni. A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes idõben kivenni a fõzõlevébõl és papírtörlõn idõztetni.

A lezsírozott, leszûrt füstölt alaplébõl számtalan nagyon finom leves készíthetõ, például egy-egy ínyenc fejtett bableves:

Tárkonyos húsvéti sonkaleves fejtett babbal, tárkonyos Tokaji borecettel


Tárkonyos "húsvéti" fejtett bableves (egyszerû, gyors, lisztmentes) - sonkalével, pirított sonkával, házi kovászos kenyérrel


Egy 1,5 kg-os sonkához 50 dkg átszitált lisztbõl készítek kelt tésztát: 2,5 dkg élesztõt felfuttatok 1 dl langyos vízben, egy teáskanál cukorral. További 1 dl langyos vízet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást, 2-3 csapott teáskanál sót, fél teáskanál frissen õrölt köményt összedolgozok a liszttel és a futtatott élesztõvel. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Ez után liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam bele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát alá hajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel. Most megfontam és hosszanti irányban díszítettem vele a cipót.

Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem és 200 C fokra elõmelegített, gõzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütõbe) sütõben körülbelül 40 percig sütöm.










Már alig várom, hogy idén is elkészítsem, utólag beszámolok róla! J



Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s