Cimetös (fahéjas) kelt rétes

2011-09-30

sponsored links

Siklós környékén szüretkor - mint mindig az öröm napján - töltött kalácsot vagy kelt rétest adtak a paprikáshoz. A kelt rétes tésztáját, miután megkelt, ugyanúgy kinyújtották, mint a hagyományos rétesét. Tölteléke is ugyanaz volt, készítették almával, mákkal, dióval, "puttyogatott" meggyel, búzadarával, túróval és õrölt fahéjjal. A "cimetös kelt rétösnek" azaz a fahéjas kelt rétesnek Alsó-Baranyában különleges készítési módja volt. Három kinyújtott levélbõl készült, amelyeket egymásba tekertek. A megadott mennyiség egy közepes "szahány"-ra (tepsire) elegendõ.

Hozzávalók: 60 dkg liszt + még amennyit felvesz a dagasztásnál, 3 dkg élesztõ, 2+2 dl langyos tej, 3 nagy evõkanál tejföl, 3 evõkanál cukor, 1 tojás, 4 evõkanál olvasztott zsír, csipet só; a töltelékhez, 20 dkg kristálycukor, 2-3 evõkanál õrölt fahéj, mazsola, olvasztott zsír

A tésztához 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evõkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztõs tejet, a tejfölt, a cukrot, a sót, a tojást és apránként adagolva a langyos tejet. A kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk az olvasztott zsírt. A jól kidolgozott tésztát lisztezett felületre öntjük, és három cipót formázunk belõle, amelyek tetejét átkenjük olvasztott zsírral. Letakarva, 40-50 percig langyos helyen kelesztjük. Ezt ...

Folytats a blogon ... izeskalandok.blogspot.com/2011/09/cim...

sponsored links

Keres?s