Cigánypecsenye ? fokhagymás tarjapecsenye cserépben
sponsored links
A lányom mondogatta a napokban, hogy úgy megkívánta a cigánypecsenyét. Nagyon örültem a célzásnak, hiszen leginkább Kentucky csirkére, hamburgerre, hot dogra, rántott hús variációkra, gyrosra futnak be hozzám a megrendelések, sokkal ritkábban csülökre vagy cigánypecsenyére.
Ettõl függetlenül mindig igyekszem egyensúlyt tartani az ételféleségek között, azt hiszem, ez lejön az oldal tartalmából.
Visszatérve a cigánypecsenyére, elsõként az jutott eszembe, hogy most kicsit másképpen készítem el. A kakastaréj éke ennek az ételnek, a szaftos-ropogósra sült füstölt szalonna nem csak csodásan fest a kész ételen, hanem rettenetesen finom is. Ugyanakkor most egyikünknek sem hiányzik a fölös kalória, úgy döntöttem, hogy a cigánypecsenyében most csak a szalonna íze kerül bele és csak mutatóban. Úgy döntöttem, hogy a krumpliágyhoz emelem be a szalonnát, a kakastaréjt pedig elhagyom.
Legutóbb például szalonnás babrõzsével készítettem:
Cigánypecsenye - cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrõzsével
A legutóbbi csülök pékné módra receptemben említett eljárással készültem elkészíteni a krumplit, annyira fantasztikusan jó lett az íze, az állaga és a külleme, hogy mostanában biztos gyakran elõfordul majd nálam, más ételeknél is:
Sörben sült pácolt csülök pékné módra ? komótosan, cserépben, ropogósra
Sörben sült pácolt csülök pékné módra ? komótosan, cserépben, ropogósra
Nagyjából ennyivel tértem el a már jól bevált receptemtõl, amibe azért érdemes benézni, fõleg azoknak, akik az úgymond eredeti verziót szívesebben készítik:
Cigánypecsenye - fõtt-sült héjas krumpliágyon, kakastaréjjal
Természetesen cserépben készül nálam a cigánypecsenye, akár kakastaréjjal, akár anélkül készül.
Hozzávalók 4 adaghoz:
liszt fûszerpaprikával keverve (jelen esetben füstölt paprikát használtam)
só
mangalica, vagy libazsír a sütéshez
A fokhagymás páchoz:
8 gerezd fokhagyma
? teáskanál frissen õrölt bors
1 teáskanál só
A krumpliágyhoz:
1,5 tisztított sárgaburgonya cikkekre vágva
2 sonkahagyma cikkekre vágva
mangalica vagy libazsír
15 dkg császárszalonna kisebb kockára vágva
só
Elõször a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes lesz. Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és hagytam 2 órán át pihenni a hûtõben lefedve.
Közben elõkészítettem a krumpliágyat. A cikkekre vágott krumplit és hagymát a cserébe tettem. A zsíron enyhén átsütöttem a szalonnakockákat, majd a krumplihoz adtam és alaposan átkevertem vele, hogy mindenhol fényes legyen a krumpli. Nem sóztam! 200 C fokos sütõbe toltam és körülbelül 40 percig sütöttem, fél idõben alaposan átkevertem.
Vastagaljú serpenyõben felforrósítottam egy kevés zsírt és a paprikás lisztben megforgatott tarja szeleteket mindkét oldalán hirtelen átsütöttem.
A tarja szeleteket tányérra szedtem, a visszamaradt pecsenyezsírt a krumplihoz adtam és átkevertem. Sóztam, majd ráfektettem a tarjákat.
Nem akartam, hogy párolódjon sem a krumpli, sem a tarja, sokkal inkább azt, hogy a hirtelen körbesütött tarjából a zsír minél inkább kisüljön, így 200 C fokon folytattam tovább a sütést.
Mivel kérget sütöttem a húsra, illetve a paprikás lisztben is megforgattam, így esélytelen, hogy a magas hõmérsékletû sütéstõl a tarja ne maradjon omlós.
Úgy 25-30 percig sütöttem a cserépben a cigánypecsenyét a hagymás-szalonnás krumpliágyon.
Mindig cserépben tálalom fel. Most édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.
Ismét kellemes cigánypecsenye került nálunk terítékre, örülök, hogy Rebeka megkívánta.
A hús kellõen átsült, de omlós és szaftos maradt, a krumpli kívül ropogott, belül finom puha volt, a hagyma és a szalonna pedig megtette a hatását az ízesítésben.
Egy szóval, nagyszerû lett!