Cigánypecsenye ? fokhagymás tarjapecsenye cserépben

2012-09-26

sponsored links




A lányom mondogatta a napokban, hogy úgy megkívánta a cigánypecsenyét. Nagyon örültem a célzásnak, hiszen leginkább Kentucky csirkére, hamburgerre, hot dogra, rántott hús variációkra, gyrosra futnak be hozzám a megrendelések, sokkal ritkábban csülökre vagy cigánypecsenyére.

Ettõl függetlenül mindig igyekszem egyensúlyt tartani az ételféleségek között, azt hiszem, ez lejön az oldal tartalmából.

Visszatérve a cigánypecsenyére, elsõként az jutott eszembe, hogy most kicsit másképpen készítem el. A kakastaréj éke ennek az ételnek, a szaftos-ropogósra sült füstölt szalonna nem csak csodásan fest a kész ételen, hanem rettenetesen finom is. Ugyanakkor most egyikünknek sem hiányzik a fölös kalória, úgy döntöttem, hogy a cigánypecsenyében most csak a szalonna íze kerül bele és csak mutatóban. Úgy döntöttem, hogy a krumpliágyhoz emelem be a szalonnát, a kakastaréjt pedig elhagyom.
Legutóbb például szalonnás babrõzsével készítettem:

Cigánypecsenye - cserépben sült héjas krumpliágyon, szalonnás babrõzsével


A legutóbbi csülök pékné módra receptemben említett eljárással készültem elkészíteni a krumplit, annyira fantasztikusan jó lett az íze, az állaga és a külleme, hogy mostanában biztos gyakran elõfordul majd nálam, más ételeknél is:


Sörben sült pácolt csülök pékné módra ? komótosan, cserépben, ropogósra



Nagyjából ennyivel tértem el a már jól bevált receptemtõl, amibe azért érdemes benézni, fõleg azoknak, akik az úgymond eredeti verziót szívesebben készítik:

Cigánypecsenye - fõtt-sült héjas krumpliágyon, kakastaréjjal


Természetesen cserépben készül nálam a cigánypecsenye, akár kakastaréjjal, akár anélkül készül.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kgcsontos sertéstarja 4 szeletre vágva
liszt fûszerpaprikával keverve (jelen esetben füstölt paprikát használtam)
mangalica, vagy libazsír a sütéshez

A fokhagymás páchoz:

8 gerezd fokhagyma
? teáskanál frissen õrölt bors
1 teáskanál só

A krumpliágyhoz:

1,5 tisztított sárgaburgonya cikkekre vágva
2 sonkahagyma cikkekre vágva
mangalica vagy libazsír
15 dkg császárszalonna kisebb kockára vágva

Elõször a fokhagymás pácot készítettem el. Az áttört fokhagymát elkevertem a sóval és a borssal és megvártam, míg nagyon krémes lesz. Ekkor megkentem vele az enyhén klopfolt csontos tarjaszeleteket és hagytam 2 órán át pihenni a hûtõben lefedve.
Közben elõkészítettem a krumpliágyat. A cikkekre vágott krumplit és hagymát a cserébe tettem. A zsíron enyhén átsütöttem a szalonnakockákat, majd a krumplihoz adtam és alaposan átkevertem vele, hogy mindenhol fényes legyen a krumpli. Nem sóztam! 200 C fokos sütõbe toltam és körülbelül 40 percig sütöttem, fél idõben alaposan átkevertem.

Vastagaljú serpenyõben felforrósítottam egy kevés zsírt és a paprikás lisztben megforgatott tarja szeleteket mindkét oldalán hirtelen átsütöttem.
A tarja szeleteket tányérra szedtem, a visszamaradt pecsenyezsírt a krumplihoz adtam és átkevertem. Sóztam, majd ráfektettem a tarjákat.
Nem akartam, hogy párolódjon sem a krumpli, sem a tarja, sokkal inkább azt, hogy a hirtelen körbesütött tarjából a zsír minél inkább kisüljön, így 200 Cfokon folytattam tovább a sütést.
Mivel kérget sütöttem a húsra, illetve a paprikás lisztben is megforgattam, így esélytelen, hogy a magas hõmérsékletû sütéstõl a tarja ne maradjon omlós.
Úgy 25-30 percig sütöttem a cserépben a cigánypecsenyét a hagymás-szalonnás krumpliágyon.





Mindig cserépben tálalom fel. Most édes-ropogós káposztasalátát kínáltam mellé.

Ismét kellemes cigánypecsenye került nálunk terítékre, örülök, hogy Rebeka megkívánta.
A hús kellõen átsült, de omlós és szaftos maradt, a krumpli kívül ropogott, belül finom puha volt, a hagyma és a szalonna pedig megtette a hatását az ízesítésben.
Egy szóval, nagyszerû lett!







/

Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s