Cifra kalács

2014-08-13

sponsored links

Az egyik hipermarket újságban szoktam látni ilyen kalácsot - napok óta már csak erre tudok gondolni, ezért ma reggelire megsütöttem a csíkos kifli tésztájából. Imádom ennek a tésztának a foszlós, pihe-puha állagát. Olyan finom egy bögre kakaóval vagy tejjel, Milánnal majdnem meg is ettük az egészet. Bár egy darabot gyorsan eldugtam magunk elõl, a férjem holnap viszi magával tízóraira.




Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 0,7 dl langyos tej (70 ml)
- 150 g natúr joghurt
- 1 tojás
- csipet só
- 4 púpos evõkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg puha vaj
- 3 dkg friss élesztõ

- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evõkanál tej

A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál tej   

 A piros-fehér pöttyös kézmûves kerámia bögrébõl még a kakaó is jobban esik. :)
Megtalálható a webáruházban is: www.gabriellawebaruhaza.hu

 





Elkészítés:
1. A tejbe teszünk egy evõkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evõkanál kakaóport és az 1-2 evõkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
3. Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd a másik kakaós tésztára is ráhelyezzük a világos tésztát. Mind a kettõt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
4. Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
5. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az elsõ 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet)
6. Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.




Jó étvágyat!
 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/08/cifra-k...

sponsored links

Keres?s