Cideres póréhagymás tejszínes csirke

2014-05-15

sponsored links

Megkérdeztem a gyerekem apját, mit enne vacsorára. Spenótot. Jó. Nem az lett. Nem azért, mert nem szeretem a spenótot, meg a férjet, hanem azért, mert aljasul szakadt az esõ, nem tudtam friss spenótot venni, mirelitet meg nem akartam, ha egyszer friss póréhagymát is kaptam. A lakásban meg csak keringtem, kezemben a tányérral, kétségbeesve keresve egy aprócska felületet, ahol használható fény van. Nem volt, én meg  jól berágtam, és lámpafénynél, a tûzhelyen fényképeztem le a kaját. Sekélyes, de édes a bosszú?

Alma cider, tejszín, póréhagyma, ebben párolt csirkecomb meg kakukkfû. Eh, az elégedett hümmögés minimum járt érte vacsora közben. De most komolyan, imádom a spenótot, de ebben a takony csudálatos novemberi májusi idõben jobban esett a szaftos, krémes, kicsit savanykás kaja. Meg a tudat, hogy cider is van benne.

Nincs vele sok munka, a lényeget elvégzi a serpenyõ és a fedõ, meg a gõz.

Elõkészítés: 10 perc

Fõzési idõ: 30 ? 35 perc

cideres_porehagymas_tejszines_csirke



Hozzávalók (3 ? 4 fõre):

5 felsõ csirkecomb

2 ek. olívaolaj

1 púpos tk. vaj

1 szál póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor petrezselyemzöld

3 kisebb ágnyi friss kakukkfû

20 dkg kis gomba (most barna csiperke)

1 üveg alma cider (0,33 dl)

1 dl víz

jó nagy csipet só (ez nagyjából 1 csapott tk.)

frissen tekert bors (3 ? 4 csipetnyi)

1 ek. kukoricaliszt (ha nem elég sûrû a szaft)

fél citrom leve (kisebb citrom kell)

2,5 ? 3 dl tejszín (habtejszín, nem fõzõtejszín!)

1 ? 2 ek. méz

köretnek: fél csomag penne (durum) vagy valamilyen hosszú szemû rizs (25 dkg)

A gombát megpucoltam, félbevágtam, majd kicsit vastagabban (3 ? 4 mm) felszeleteltem. A petrezselyemzöldet megmostam, hagytam száradni. A póréhagyma mindkét végét levágtam, a külsõ, vastagabb réteget lehúztam. Elõször hosszában kettévágtam, majd a feleket is feleztem és az így kapott negyedeket vékonyan felszeleteltem. Alaposan megmostam. A fokhagymát is megpucoltam és késsel finomra aprítottam.

A csirkét megmostam, kozmetikáztam, konyhai papírtörlõvel szárazra töröltem. Nagyon picit sóztam mindkét oldalukat. Egy magasabb falú, nagyobb serpenyõt felhevítettem a közepesnél kicsit erõsebb lángon, beletettem a vajat és az olívaolajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, a bõrös felükkel lefelé beletettem a csirkecombokat és oldalanként 3 ? 4 perc alatt kissé megpirítottam õket. Egy tányérra szedtem, letakartam alufóliával és hagytam pihenni.

A serpenyõbe tettem a póréhagymát, a fokhagymát, ráöntöttem az alma cidert, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy buborékozva elfõjön belõle az alkohol. Letakartam és kb. 5 percre magára hagytam. Ezalatt felaprítottam a petrezselyemzöldet, lehúztam a kakukkfû leveleit az ágakról és azt is felaprítottam. 5 perc után levettem a fedõt a serpenyõrõl, beletettem az elõzõleg elõsütött csirkecombokat, a petrezselyemzöld és a kakukkfû felét és a tejszínt. Elkevertem és hagytam újra felforrni. Közepesre mérsékeltem a lángot és lefedve hagytam párolódni. 15 perc után hozzáadtam a kicsit vastagabb szeletekre vágott gombát is, majd fedõ alatt még 10 percig pároltam. Közben egy fazékban vizet forraltam a tésztának, amibe 1 csapott ek. sót is tettem. Nagyjából 10 ? 12 perc kell neki, hogy fog keményre fõjön.

Amikor a csirke mellett a gomba is megpuhult, de még nem fõtt szét, hozzáöntöttem a citromlevet, belecsurgattam a mézet, még egy kicsit borsoztam (ha kell, sózhatjátok is), megszórtam a maradék petrezselyemmel és kakukkfûvel. Leszûrtem a tésztát, aminek a fõzõlevébõl fél merõkanálnyit félretettem. Ezzel és egy kevés forró szafttal kikevertem a kukoricalisztet, majd besûrítettem vele a tejszínes, cideres mártást.

Pennével ettük, de az az érzésem, hogy sült/grillezett zöldségekkel még jobb lesz legközelebb. Ha csirkemellel készítitek, kb. 20 perc alatt elkészül. A csirkemellet csíkozzátok fel és úgy tegyétek a mártásba párolódni.

A facebook-on is megtaláltok, már ha keresnétek. Itt vagyok.

cideres_porehagymas_tejszines_csirke (2)

forrás (némi módosítással): Jamie?s Ministry of Food


Innen is szemezgethettek




gyomberes rozmaringos tejszines csirkemell (1)
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)


tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (20)
Tejszínes fûszeres paradicsomleves



Zöldséges csirkecomb remoska-ban


1kakukkfüves hagymaleves1 (683x1024)
Kakukkfüves hagymaleves




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/15/cid...

sponsored links

Keres?s