Churros csíkok- spanyol fánkcsíkok

2014-02-16

sponsored links



A churros eredete


A churrost spanyol birkapásztorok találták ki évszázadokkal ezelõtt. A hegyekben legeltetõ juhászok számára kevés lehetõség adódott fõtt táplálékot enni. A legelõkön eszközök hiányában a legtöbb, amire futotta, hogy egyszerû kenyeret sütöttek maguknak a tûz fölött. A kenyér nehezen sült át belül, de rájöttek, hogy ha hosszúkás csillag formájú kenyérkéket csinálnak, akkor az belül is jobban átsül, kívül pedig finom ropogós lesz.

A kész kenyeret fahéjas cukorba forgatták, majd alakja miatt az általuk legeltetett juhfajtáról (Churra) nevezték el. A birkák szarva ugyanis nagyon hasonlított az elkészült süteményhez. Így született meg a ma Churros néven ismert szarv alakú, ízletes, ropogós sütemény.

Az étel Dél-Amerikába az 1500-as évek elején érkezett, amikor Hernán Cortés a mai Kuba területére lépett. Azóta arrafelé is az emberek közkedvelt eledele.

1

Hozzávalók:


125g liszt
2,5dl víz
100g vaj
csipet só
zsiradék a sütéshez
finomra õrölt fahéjas kristálycukor az ízesítéshez



Tegyük egy edénybe a vajat, sót és vizet majd forraljuk fel. Ha felforrt vegyük kis lángra és adjuk hozzá a lisztet és keverjük el benne. Addig kavargassuk, amíg a tészta elválik az edény falától.

Hagyjuk kihûlni.



Fogjunk egy nyomózsákot ha lehet csillagcsövet használjunk. ( általában nagy méretû csillagcsövet használunk, de próbáljátok ki egészen kicsivel úgy fél cm átmérõjûvel. Isteni ropogós csíkok lesznek .) Tegyük bele a tésztát és nyomjunk egy tálcára hosszú 10 cm-es csíkokat. Forrósítsuk fel az olajat és süssük ki ropogósra aranysárgára a fánkcsíkokat. Tálaljuk vaníliás, fahéjas cukorral gazdagon megszórva.

Még finomabb, ha forró csokoládéba mártogatva kínáljuk.

2




Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/02/16/chu...

sponsored links

Keres?s