Chorizo, paprika és csicseriborsó tapas

2014-05-03

sponsored links

Chorizo, paprika és csicseriborsó tapas

Chorizo, paprika és csicseriborsó tapas

Néha az az érzésem, hogy Budapest úgy kitombolta magát street food-ügyileg az elmúlt 2-3 évben, akár egy kusturicányi roma falu a vajda fiának általános iskolai ballagási ünnepségén, és a minden sarkon felbukkanó hamburgerek már csak annyira hozzák lázba az utca emberét, mint egy rutinosan zajló benzincsencselés két játszma fájer között.

Új impulzusokra van szüksége a népnek.

Ilyen lehet szerintem a tapas, a spanyolok nemzeti eledele. A tapas a kis adagos, falatnyi ételek gyûjtõneve, amik készülhetnek bármilyen friss, egyszerû alapanyagból. A tapasozás zseniális intézmény, ráérõs, nyugodt diskurzussal és laza borozgatással egybekötött, jókedélyû falatozás. Egyszerre dicséri a spanyolok kulináris és szociális érzékenységét.

Hamburgeresbõl már nem fér be több lassan a központba, úgyhogy amondó vagyok, jöjjenek a tapasosok. Az egyik, amit jó szívvel ajánlok, az a Horánszky utcai Padron, ahol a külvilágot könnyûszerrel lerázza magáról az ember néhány önfeledt órára.

A másik lehetõség az otthoni kísérletezés. A minap a Három jó dolog a tányéron címû mûsorban Allegra McEvedy, a brit sztárséf rittyentett össze egy jópofa tapast, amibõl igyekeztem mindent megjegyezni, hogy aztán jól felforgassam az egészet. Ez lett belõle.

Chorizo, paprika és csicseriborsó tapas

Hozzávalók (4, tapas üzemmódban operáló személyre)

  • 70 g chorizo (spanyol kolbász, csak imádni lehet) felkarikázva
  • 200 g konzerv csicseriborsó
  • 1 nagy zöld harangpaprika, kisebb-nagyobb darabokra vágva
  • 1 érett paradicsom, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 löttyintésnyi sherryecet
  • 1 nagy csipet füstölt pirospaprika
  • 1 nagy csipet római kömény
  • kis csokor petrezselyem, miszlikbe aprítva
  • só, bors
  • extra szûz olívaolaj
Tapas-kalandok

Tapas-kalandok

Elkészítés

Egy serpenyõben olívaolajat hevítek és a chorizo szeleteket néhány perc alatt zsírjára pirítom, majd kiveszem és félrerakom õket.

Ugyanebbe az olajba dobom a paradicsomot, a paprikát, a köménymagokat és a csicseriborsót. Összerázom az egészet, majd hozzáadom a fokhagymát is és addig pirítom õket együtt közepes lángon, míg a paprika kissé kifakul és megpuhul, de még nem szottyad össze. Megszórom a pirospaprikával, ízesítem, majd feljebb veszem a lángot, hozzáöntök egy kis sherryecetet és visszateszem a chorizot is a serpenyõbe.

Hozzáöntök egy kevés vizet is, hogy ne maradjunk szaft nélkül, felforralom, beleszórom a petrezselymet, majd lehúzom a tûzrõl, lefedem és hagyom úgy 5 percig magában készülni.

Tálalás elõtt a rend kedvéért még megborítom olívaolajjal és meghintem némi gyengéden csípõs chilivel is. Friss, tépett kenyérrel az igazi.

Jó étvágyat hozzá!

Még a facebook oldalunk is tapas bárra emlékeztet, tele van falatozással, jókedvvel, diskurzussal. Nézzetek be!


Folytats a blogon ... gyomber.hu/chorizo-paprika-es-csicser...

sponsored links

Keres?s