Chia magos cukormentes eperdzsem

2014-05-21

sponsored links

_MG_6279_a

Nagy érdeklõdésre tett szert a Facebookra kitett ma délutáni fotó, mely szerint ki kellett találnotok, hogy mi a különleges hozzávaló a dzsemben. Ennyi kommentet még soha nem kaptam annak ellenére is, hogy csak annyit ígértem, hogy az elsõ helyesen tippelõ kap tõlem valamit ajándékba. Egy ilyen saját logóval ellátott textil bevásárlótáskát, ami szuper jól jön, ha piacra indulunk bevásárolni. Köszönöm még egyszer, hogy ilyen sokan játszottatok és ígérem lesz még ilyen! Errõl jut eszembe, ne feledkezzetek meg a nyereményjátékról sem, ami a blogomon fut (május 25-ig játszhattok!).

Szóval eper és befõzés, vagyis dzsem készítés. Ez volt a harmadik próbálkozásom lekvár készítés terén. Egyszer csináltam narancslekvárt, meg korábban eperbõl egy másik fajtát. Jól sikerült mindkettõ. Szeretnék több házilag készített lekvárt, dzsemet, lecsót, savanyúságot eltenni, de hely híján ez most nem megoldható, szóval mindig csak kis mennyiséget csinálok, amit gyorsan el tudunk fogyasztani.

_MG_6282_a

Ráadásul ez az eperdzsem nem is áll el sokáig, mert nincsen benne cukor, ami tartósítaná. Helyette viszont van benne chia mag! Hoppá! Ugye? Pedig milyen egyértelmû, hiszen köztudott, hogy zselésítõ funkciót is produkál ez az apró magocska. Én többnyire tojás helyettesítésére használom (ugyanúgy, mint a lenmagot) vegán süteményekben, ételekben, de már pudingot is készítettem belõle.

_MG_6288_a

A recept nem az én fejembõl ugrott ki, hanem egy kanadai lány, Angela fejébõl, bár lehet, hogy más is használt már chia magot dzsem készítésére, de én az õ szakácskönyvében találtam, amit nemrég rendeltem és a héten hozta haza egy barátunk a nagy Ámerikából. A “The Oh She Glows Cookbook” egy csodálatos vegán szakácskönyv, tele szuper receptekkel, gyönyörû fotókkal és inspiráló ötletekkel.

Ez egy kicsi mennyiség, összesen kb. 250-300 ml dzsem lesz belõle, de az eperszezon tart még egy darabig, szóval, ha ízlik, készíthetünk belõle újabb adagot… akár duplázva a mennyiségeket. Próbáljátok ki, mert finom és gyorsan készen van!

_MG_6309_a

Chia magos cukormentes eperdzsem

Hozzávalók 250-300 ml-hez:
- 3 bögre eper, kicsumázva
- 3 evõkanál juharszirup (ha nagyon érett, édes epreket használunk, ez el is hagyható)
- 2 evõkanál chia mag
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy közepes lábasban keverjük össze az epreket a juharsziruppal és magasabb lángon kezdjük el fõzni, alkalmanként keverjük meg. Ha felforrt, vegyük takarékra a lángot és villával törjük össze az eperszemeket.

Keverjük bele a chia magot és takarékon fõzzük tovább kb. 20 percig, amíg besûrûsödik. A végén adjuk hozzá a vaníliát, keverjük jól el és töltsük fertõtlenített üvegbe. Állítólag egy-két hétig áll el hûtõben tartva és közben egyre sûrûbbé válik. Mi egybõl teszteltük: natúr puffasztott rizsszeletre mandulavajat kentünk és rá jöhetett a dzsem. Hajaj! Új kedvenc reggeli a láthatáron!

_MG_6316_a


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/05/chia-ma...

sponsored links

Keres?s