Cannoli, a szicíliaí tésztadesszert

2014-03-05

sponsored links

Furcsa neve a cannolo (vagy a szicíliai nyelven cannolu), azaz ?kis csõ?,  latin szóból származik ?Canna?, vagy nád.

A Cannoli  csõ alakú sült tészta, tele édes, krémes töltelékkel ami általában tartalmaz ricottát. Ezek mérete: ?cannulicchi?, nem nagyobb, mint egy ujj, de vannak nagyobbak is, az ököl nagyságú arányok jellemzõen a délre található Palermoban fordulnak elõ.

Legendás története sokak szerint egy õsi termékenységi szimbólumra vezethetõ vissza a Caltanissetta-ra.

Eredetileg a karneváli ünnepségre készítették elõször, de népszerûsége révén ma már nem csak Szicíliában és Olaszországban kapható az év bármely napján.

Image

Változatosan elkészíthetõ mind a töltelék, mind a tészta variálható és számtalan recept lát napvilágot, de egy biztos az eredeti mindenképpen tartalmaz ricottát, de a  mascarpone is elterjedt és gyakori hozzávaló. Ritkán, de sok helyen az olcsóbb verziót készítik ahol a töltelék puding, cukor, tej és kukoricakeményítõ.

A választás rajtunk áll, hogyan készítjük el, de ízletesebbé tehetjük a krémünket, ha vanília kivonatot, narancs vagy rózsavizet, illetve fahéjt használunk.

Feldobhatjuk, ha kandírozott gyümölccsel, apróra darabolt pisztáciával, csokoládé darabokkal dúsítjuk a krémet.

Hozzávalók tészta:

45dkg liszt

10dkg porcukor

15dkg vaj

1 egész tojás

1 tojássárgája

1,5dl fehérbor

1 tojásfehérje az összeillesztéshez

sütéshez kb 1 liter olaj

töltelék:

a doboz (250g) ricotta vagy mascarpone

1 tk vanília aroma

1 ek kandírozott gyümölcs ízlés szerint válogatva

3 dl tejszínhab ( állati eredetû tejszínnel a legízletesebb és ekkor használjunk habfixálót, de növényivel is készíthetjük)



A tészta hozzávalóiból gyúrjunk nem túl kemény jól formázható tésztát.

Hagyjuk fél órát pihenni hûtõben, majd nyújtsuk 2 mm vékonyra és szaggassunk kerek formákat. Szükségünk van cannoli csövekre amire a tésztát feltesszük, de a jó öreg sajtos roló fémrudacskái kitûnõen helyettesítik ezt az eszközt.

Fektessük a tenyerünkbe a kerek lapocskát a közepébe tegyük bele a fém csövet és az egyik felét hajtsuk rá. Kenjük meg a végét tojásfehérjével és hajtsuk rá a tészta másik felét is. A többivel ugyanígy járjunk el. Kiadós a tészta ezért jó sok cannoli rudacskánk lesz belõle kb. 40 db.

Bõ, forró olajban 1-2 perc alatt süssük szép aranysárgára ropogósra. Hamar megsülnek, vigyázzunk ne égessük el õket.

Csepegtessük le és ha kihûlt távolítsuk el a fám rudakat, máris csodás cannoli csövecskéket kaptunk.

Készítsük el a tölteléket a ricottát keverjük habosra és adjuk hozzá a a cukrot, vanília aromát és a kandírozott gyümölcsöket.

A tejszínt verjük fel keményre és forgassuk a ricottához. Nyomózsák segítségével adagoljuk a csövecskékbe. Ha használunk kandírozott gyümölcsöt, akkor  nem tudjuk a végeket díszíteni mert a csillagcsõben fennakadnának a gyümölcsök. Ha díszes véget szeretnénk hagyjuk egy kicsit a tejszínhabból és csillagcsöves nyomózsákkal mindkét végét díszítsük meg. Szórjuk meg színes cukorral.



2



IMG_3745_resize


Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/03/05/can...

sponsored links

Keres?s