Búzamagos kenyér recept

2014-01-09

sponsored links

Búzamagos kenyér

Búzamagos kenyérItthon nem sokan ismerik a bulgurt.
Pedig ha használnánk ezt az olcsó és zamatos ízû búzatöretet, finomabb kenyereket süthetnétek, mint amilyet én itt és most elkövettem.

Persze ez se lett rossz, meg ronda. Csak hát ugye, elsõ a szerénység.
Ha tetszik, megadom a receptjét.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 60 dkg-os veknihez

  • 3 g élesztõ
  • 30 dkg tönköly finomliszt
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg bulgur
  • 7 g só
  • 2 dl víz

Praktikák

2 perces forralás is kellõképpen felpuhítja a bulgurt.

Tönkölybúza helyett használhatunk nagyobb fehérjetartalmú kenyérlisztet is, vagy soványabb lisztet 1 kávéskanál sikérrel feljavítva. Ha jót akarsz magadnak, maradj a tönkölynél. Igaz drága, de ez nem mindennapi kenyér, megérdemli a rongyrázást.

Kelesztõformának megteszi egy kenyeres kosár, vagy nagyobbacska jénai tál is.

A hájban rekedt bulgur szemek ropogósra sülnek. Beteg fogazattal, idõs embereknek héj nélkül kínáljuk. A gyerekek hálásak lesznek a repeta héjakért.

Elkészítés

  1. Készítsünk elõtésztát: a búzadarát, a vízben feloldott élesztõt és 10 dkg átszitált tönköly lisztet keverjük el, majd lefóliázva, hûtõszekrényben, 14 órát érleljük.
  2. A bulgurt lemossuk, majd 8 órán át meleg vízben áztatjuk.
  3. A hûtõbõl kivett tésztát fél órán át akklimatizáljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Lágy, ragadós masszát kapunk. Alákapkodva, puffogtatva gyúrjuk, 10 percen át.
  4. 3 órán át kelesztjük fólia alatt, szobahõmérsékleten.
  5. Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kilapogatjuk téglalap alakúra, és levélborítékot hajtogatunk belõle.
  6. Cipóvá formázzuk, alaposan belisztezzük, és belefordítjuk tetejével lefelé a kelesztõformába. Konyharuha alatt nevelgetjük 2 órán át, szobahõmérsékleten.
  7. Elõmelegítjük a sütõt 220 ?-ra.
  8. A megkelt tésztát ráborítjuk a sütõpapírral bélelt sütõlapra, gyors mozdulattal ejtünk a tetején egy hosszanti vágást, és sietve betoljuk a sütõbe, hogy ne csússzon szét a lágy tészta. 45 percig sütjük, illetve takarjuk alufóliával, ha nagyon pirul.
  9. Vízzel bespricceljük a sütõteret az elején, félidõben és a vége felé is.
  10. Ha elkészült, kikapjuk a sütõbõl, és rácson hagyjuk kihûlni.

Búzakenyerem belülnézeteKülönleges ízvilágú kenyérke. A bélzet a sok búzatörettõl enyhén dió ízû, sárgás színû és nyirkos. A héj franciás, rusztikus, roppanós. Illata intenzív, nyálcsorgató.

Ez a kenyér egy ötletroham eredménye. Nagy szerencsém volt vele. Már elsõre jól sikerült, nem kellett hónapokig kísérletezgetnem. Épp ezért merészelem kijelenteni, hogy kezdõ háziasszonyoknak (háziembereknek) is hamar kedvence lesz.


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/buzamagos-kenyer-r...

sponsored links

Keres?s