Bögrés palacsinták és a híres ?Buci Burger?

2014-02-27

sponsored links

Ahogy fényképeztem apum kilépett a bejárati ajtón. Kissé rácsodálkozott, hogy egy tálca valami fölé vagyok kuporodva a járdán és a szememre ragadt egy ?kis? tükörreflexes gépezet, de túl is lépett rajta gyorsan. :D Konkrétan rajtam is átlépett és odébb vonult.

Hiába, ilyen ez a gasztro véna. :D (Mondjuk ez belõle éppen abszolút hiányzik, nem tudom, kitõl örököltem!)

A lényeg, hogy mostanában nagyon felkapottak a palacsinták bögrés verziói. Azt azért tudni kell, hogy ezek inkább hasonlítanak a piskótához mind elkészítésükben, mind állagukban, mint a hagyományos palacsintához.

Viszont finomak, fõleg jó sok túróval töltve, úgyhogy érdemes elkészíteni õket!

Mindezen felül a hagyományos palacsintát is elkészíthetitek bögrés verzióban, amikor nem kell méregetni (már aki nem szemre dolgozik). Ehhez is leírom a tuti receptemet.

IMG_8493

Egyél meg, de azonnal!

Bögrés palacsinta

4 tojás

4 evõkanál cukor

csipetnyi só

2 bögre tej

2 bögre liszt
IMG_8494
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjébõl kemény habot verünk.

A sárgáját  kihabosítjuk a cukorral és a sóval.

Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet.

Végül a kemény tojásfehérje habját óvatosan beleforgatjuk.Süthetjük is, olajozott palacsintasütõben.
Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyõben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.
IMG_8495

Túró töltelék:

25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)

vanília aroma

porcukor ízlés szerint

1 citrom reszelt héja

kivés habtejszín (nem habbá verve)

IMG_8496

A túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele.

Belekeverjük ízlésünknek megfelelõen a porcukrot a citrom vagy narancs héját és a vanília aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen. :)

IMG_8497

IMG_8498

IMG_8499

IMG_8500

IMG_8501

Ebbõl a palacsintából is elkészíthetjük az általam régen nagyon szeretett úgynevezett ?Buci Burgert?.

IMG_8487

A töltelékére nem nagyon emlékszem, de a múltkori tortámnál a tejszínhab íze abszolút hozta a régi emlékeket errõl a sütirõl.

Narancsos tejszínhab.

Errõl annyit kell tudni, hogy miután keményre felvertük a habot, egy jó (nem túl édes) narancs felének vagy akár egészének a levét belefacsarjuk és alaposan elkeverjük.

Ezt adagoljuk a palacsintára és ráhajtjuk a tetejét.

A legjobb, ha jó sok gyümölcsünk van, nekem most nem volt éppen.

Tehetünk rá meggyet, kiwit, narancsot, mandarint, szõlõt, banánt, barackot. Minél színesebb legyen, minél látványosabb. A habot nem kell ennyire túlzásba vinni, a gyümölcsöt annál inkább érdemes.

Arra kell még figyelni, hogy ha a gyümölcs szeleteket rárakosgattuk a habra, akkor zselézzük le õket, mert kiszáradnak.

Ehhez a zselét így készítsd el:

2 gramm zselatint feloldasz 10 gramm vízben, megmelegíted és ecsettel lekened ezzel a langyos zselével egyesével a gyümölcsöket.

Tetejét porcukrozhatod.

Nem feltétlenül muszáj ehhez ilyen palacsintát sütni, jobb és valószínûleg finomabb is, ha sütõben sütsz piskótát úgy, hogy sütõpapírra kensz a masszából kis karikákat és megsütöd õket. Ekkor arra figyelj, hogy kihûlni már meghajlítva hagyd. Valaminek támaszd neki a lapokat, különben törni fognak.

Ez egy nagyon finom, mutatós és nem macerás finomság, én imádtam! :)

IMG_8488

Hagyományos palacsinta bögrés változata

2 tojás

csipet só

2 bögre liszt (színültig)

1/4 bögre cukor

2 bögre tej

1 bögre víz

1/4 bögre olaj

524714_538601926182596_1561255899_n

Ugyanúgy keverjük össze, mint a hagyományos palacsintát.

A tojásokat kikeverjük a cukorral, bele a tej, a csipet só, majd a liszt.

Pihentetjük kicsit, majd bele az olaj és a víz.

Ezután kisütjük.

311072_535659589810163_1635910241_n

Ha a gyümölcshab elkészítésének a mikéntje érdekel, kattints a palacsinta nevére, átirányít oda, ahol megtudhatod a ?titkot?! ;)

Ti hogyan szeretitek a palacsintát?

Magában? Kakaósan? Nutellával? Lekvárral? Túróval vagy esetleg Gundel palacsintának töltve? :)

Esetleg palacsintatortát készítenétek belõle? :) Mindenhogy isteni!

603644_535659626476826_1432188279_n

Remélem kimerítõ volt a palacsintázós poszt, bár tudom, egy kis csúsztatott palacsinta még lecsúszna! :)

Akármelyiket próbáljátok is ki, szeretni fogjátok.

Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is:

facer


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/02/27...

sponsored links

Keres?s