Bécsi szelet vagy rántott hús bécsi módra

2014-05-01

sponsored links

becsi szelet2

Honnan is ered a bécsi szelet, amely vitathatatlanul az osztrák konyha szimbóluma?????

Állítólag úgy került Ausztriába, hogy a XIX. század közepén Itáliában háborúskodó Joseph Radetzky marsall Milánó megszállása közben észrevette, hogy arrafelé zsemlemorzsával borított hússzeleteket sütnek ki. S ha már Észak-Itáliát nem tudta megszerezni a kétfejû sasnak, hadizsákmányként legalább a receptet hazavitte. Már ezért az egyetlen tettéért megérdemelte, hogy Johann Strauss megírja tisztelgésként a Radetzky-marsot.



A bécsi szeletnek tehát milánói rokonai is vannak ? õket costoletta milanese vagy piccata név alatt futtatják ?, de Milánóba állítólag a spanyolok vitték, akik a móroktól tanulták, õk viszont a Bizáncot elfoglaló törököktõl lesték el. Egy közepes európai dinasztiának nincs ilyen bonyolult családfája.




De ha már ilyen kozmopolita múltja van, akkor mitõl bécsi a bécsi szelet? A labancok pontos kritériumok alapján készítik el ezt a fogást, s eme kritériumok leglényegesebbje a húsra vonatkozik: igazi Wiener Schnitzel kizárólag borjúhúsból készülhet, és azon belül is csak borjúdióból, amely a fiatal jószág legízletesebb és legpuhább darabjai közé tartozik.Amennyiben a rántott hús sertésbõl, csirkébõl vagy urambocsá? pulykából készül, akkor az Bécsben már nem neveztetik bécsi szeletnek, hanem úgy hívják, hogy Schnitzel nach Wiener Art ? azaz szelet bécsi módra.



Az osztrák séfek arra is esküsznek, hogy a bécsi szeletet nem lehet fritõzben kisütni, és az olajba érdemes egy kis zsírt is belecsempészni.



A jó bécsi szelet a hús minõsége után döntõen két fontos elemen múlik: elég vékonyra van-e szelve a hús, és elég forró-e az olaj? A vastag morzsabundába öltöztetett vékony és omlós hússzelet a nagyon forró (160-180 fokos) olajban ugyanis hihetetlenül gyorsan sül meg, anélkül, hogy sok zsiradékot szívna magába. Sõt, a panírtól védett hús a kéreg alatt inkább megpárolódik, mint megsül.(https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-tokeletes-becsi-szelet/).



Hát akkor én ma rántott húst készitettem bécsi módra:)))). Mert csirke mellet használtam.



Érdekes módon sok helyen ezt hallom, kissé össszemocskolod magad az elkészitésével, de megéri?.



Ma holnap kesztyûvel fogunk fõzni, nehogy összemocskoljuk a kezeinket?



Vagy nem fogunk fõzni, mert a kesztyû hordás sem egészséges?



Rettenetes!

Szóval, én mindenképp késziteni fogom. Gyerekek miatt sokszor csikokban sütöm ki. Lehet ez ünnepi ebéd is. Klasszikus vasárnapi ebéd. Húsleves és rántott husi.



A csirkemellet megmosom, vékony szeletekre vágom és kipotyolom. Sózom.



Azután jöhet a három tányér törvenye:

lisztezem,tojásba forgatom és jöhet a prézli.

becsi lisztbenbecsi tojasbanbecsi prezliben



Forró olajban kisütöm, és papir szalvétára kiszedem.



Van amikor sajtot reszelek rá, vagy tejfölös mártást készitek mellé.



Ma paraszt krumplival tálaltam.



Minden alkalommal örvendek, hogy összepiszkoltam a kezeimet!!!!


becsi szelet jo






























Folytats a blogon ... makviragesmakvirag.cafeblog.hu/2014/0...

sponsored links

Keres?s