Burgonyás, rozmaringos baguette

2014-08-05

sponsored links

Nem lehetne rá mondani, hogy igazi francia baguette, mert teljesen eltér az összetétele illetve ez inkább nagyon puha verzió, mint inkább ropogós. De az eljárás és az alakja nagyon hasonlít rá. Amit leszeltem fotózáshoz, másnapra sem száradt ki, pedig még nem teljesen hûlt ki. Úgyhogy bátran mondhatom, hogy másnap is ugyanolyan finom puha, mintha aznap sült volna. Isteni illata van amikor sül és nehéz ellenállni. A páromnak nem is sikerült. Elõször csak a sarkát kunyerálta el, majd egyszer csak észre vettem, hogy a fotózáshoz felszelt baguette kezd eltûnni. :)






Burgonyás, rozmaringos baguette
Elõtészta:
80 g fehér liszt
100 g víz
1 g élesztõ
+ 1 ek. fehér liszt

Továbbá:
200 g fõtt burgonya
200 g tk.tönköly búzaliszt
70 g rétesliszt
70 g tejföl
10 g élesztõ
kb. 50 ml víz
1 tk. rozmaring
2 kk. só

Elkészítés:
Az elõ tésztát készítsük el két nappal korábban úgy, hogy egy lezárható üvegbe tegyük bele a lisztet, a vizet és az élesztõt és keverjük jól el. Két éjszakát pihentessük szobahõmérsékleten. A sütés napján reggel tegyünk hozzá egy evõkanál lisztet és újra keverjük át. Hagyjuk 5-6 órát, ezalatt kel igazán életre.
Mérjük ki egy tálba a tönköly és rétes lisztet, a fõtt, kihûlt burgonyát és a tejfölt. Morzsoljuk bele az élesztõt, szórjuk bele a rozmaringot és a sót, majd kanalazzuk bele az elõtésztát. Dolgoztassuk meg jól géppel, vagy kezünkkel is lehet, úgysem nehéz, mert elég könnyû lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Egy kevés víz segítségével lazíthatunk a tésztán. Miután hólyagosra dagasztottuk, lisztezett kelesztõ tálba téve hagyjuk 20 percet pihenni. Ezután egy habkártya segítségével a tészta alá nyúlunk és áthúzzuk az egyik oldalról a másik oldalra és így megyünk körbe. Ismét pihentetjük 20 pecet, majd még kétszer ismételjük meg. Az utolsó után tegyünk jól lisztezett munkalapra és vágjuk ketté a tésztát. A sütõpapírt hajtogassuk úgy, hogy két mélyedés legyen egymás mellett, így oldalt és középen is megtartja a tésztát, nem fog szétfolyni és összesülni. Tegyük a papírt sütõrácsra és így helyezzük el rajta a megformázott baguettet.
Letakarva pihentessük 15 percig, majd vágjuk be késsel a tetejét és spricceljük meg vízzel.
Elõmelegített 200°C-os sütõbe süssük kb. 20 percig.









Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/08/burgo...

sponsored links

Keres?s