Burgonyás kõttpogácca

2014-01-07

sponsored links



















Gyerekkorom egyik kedves emléke, a hosszú téli esték kártyapartijai. Volt, hogy barátok is jöttek, akkor a felnõttek és a gyerekek külön-külön kártyáztak, de sokszor elõfordult, hogy csak mi négyen, a szüleim és húgom ültünk le kártyázni.
Ilyen alkalmakkor édesanyám gyakran készített egy krumplis kelttésztát, amit pogácsának hívtunk, de nem a klasszikus pogácsa volt. Lágy, nagyon krumplis ízû lepényszerûségek voltak, kissé ropogósabb, de vékony héjjal és puha, foszlós bélzettel, amiket nagyon szerettünk.
Bár egyszer már elkértem a receptjét, de talán mondanom sem kell, hogy anyukám is úgy mondta el, hogy fõzöl krumplit, adsz hozzá tojást, meg tejet és annyi lisztet, amennyit felvesz.....így félretettem, hogy majd pontosan mérve kísérletezem, de persze el is felejtkeztem róla.
Pár napja aztán egy kedves csoporttag a facebook kenyeres csapatából rákérdezett ugyanerre a krumplis pogácsára, így eszembe jutott megint. Ismét kifaggattam a Mamimat, de nem lettem most sem sokkal okosabb.
Most viszont csináltam egy próbasütést, az eredmény nagyon jó lett, pihe-puha foszlós kelttésztám lett, de nem az amit vártam, a családom viszont egészen odáig volt érte. Szóval, abból is lesz hamarosan bejegyzés.
Így nekirugaszkodtam ismét, változtattam az arányokon és a mennyiségen is.
Ez a második már nagyon emlékeztet arra, amit gyerekkoromban készített édesanyám. Nem szép, de finom....

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretû burgonya (kb. 30 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. só
  • 1 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztõ
  • 1 tojás a lekenéshez
A burgonyákat meghámozom, kockára vágom és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára fõzöm.
Leszûröm és még melegen pürésítem a vajjal. Az nem baj, ha itt-ott marad benne kisebb darab burgonya.
Kihûtöm.
Langyosra melegítem a tejet, belekeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztõt.
A burgonyához adom a lisztet, a sót, a tojást és az élesztõs tejet. Dagasztógéppel, vagy kézi mixer dagasztó szárával alaposan kidagasztom. Régen kézzel, vagy fakanállal verték addig, míg sok levegõt nem vittek bele.
Ezután letakarom a tálat és 30 percig kelni hagyom.
Kissé lágyabb, talán a fánktésztára hasonló állagú tésztát kell kapnunk.
Vékonyan belisztezem a deszkát és óvatosan kifordítom rá a megkelt tésztát. Nem nyújtom, csak a kezemmel lapítom el finoman, kb. másfél-két centi vastagon. 
Egy hat cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatom és egy kivajazott sütõlemezre sorakoztatom õket. 
Én most 2-2 cm távolságot hagytam a pogácsák között, de szokás szorosan egymás mellé tenni és összekeleszteni õket. (mint ezeket)
Felverek egy tojást és azonnal lekenem a kiszaggatott pogácsák tetejét. Ismét hagyom kelni kb. 20 percig, a sütõt ezalatt elõmelegítem 190-200 fokra.
A megkelt pogácsákat betolom a forró sütõbe és kb. 20 perc alatt aranysárgára sütöm.
Langyosan a legfinomabb. 




Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/01/burgonya...

sponsored links

Keres?s