Bundás kenyér falatkák

2012-08-27

sponsored links


A bundás kenyér eredete régre nyúlik vissza. A tikkadt pékáru eltüntetésének egyik legjobb módszere, és gyakorlatilag a világ összes nemzetének, konyhájának megvan a maga változata.
A franciáknál pain perdu, az angoloknál poor knights of Windsor(Windsor szegény lovagjai),mig Németországban szegény lovagnak nevezik ugyanezt(Armes Ritter).Régi magyar szakácskönyvek a bundáskenyeret ugyan még szegény lovagként emlegetik, ezzel is bizonyitva, hogy a magyar konyhamûvészet német, majd osztrák hatásra ismerte meg ezt a reggelire vagy uzsonnára fogyasztott finomságot.Az eredeti német változatnál a kenyeret vaniliával és cukorral izesitett tejbe áztatták, majd sütõlemezen a lerben megsütötték.Ha elkészült,porcukorral meghintették és almakompóttal vagy almamártással szervirozták.
Ausztráliában és Új-Zélandon már a tojásba cukrot kevernek, kisütés után meg banánt és bacont a tetejére, a gyerekeknek készített egyik változata a tündérkenyér. Hong Kongban két szelet közé mogyoróvajat, mézet csempésznek, a tojásba meg szóját. A portugálok, brazilok karácsonyra készítik fahéjjal és durván édes borral. A németek is csempésznek a tojás mellé néha fehérbort, ilyenkor részeges szûznek hívják a bundás kenyeret. Norvégok, dánok, svédek szintén szegény lovagoznak, de a fahéjon túl még tejszínhabot is használnak olykor. Indiában inkább értik a dörgést, a tojás mellé chilit tesznek, sõt néha vajban sütik ki, ketchuppal szolgálják fel. Az olaszok mozzarellát is használnak mellé, a törökök és a balkáni népek hozzánk hasonlóan eszik meg. Sósan.

Magam részérõl amikor kisgyerek voltam nagymamától tanulva porcukorral ettük. Azonban mindig is a ropogósra sült bundás kenyeret szerettem, amit ritkán sikerült elkészíteni. Na ez a recept a legfinomabb, ropogós bundás kenyér lesz. Utoljára nem is kenyérbõl, hanem sajttal szórt kiflibõl csináltam. Nagyon fincsi lett.

Hozzávalók:

  • kb. 3 nagy szelet szikkadt kenyér,
  • 3 tojás,
  • 1 dl tej,
  • só,
  • bors,
  • olaj a sütéshez.


Elkészítés:

Egy nagy, mély edényben felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a sót, borsot, és jól elkeverjük.
A kenyeret kb. 2x2 cm-es kis kockákra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyõbe öntsünk olajat, és kezdjük el forrósítani.
Közben a kenyérkockákat a tojásos keverékhez adjuk, és gyorsan összekeverjük, hogy minden kenyérkocka tojásos legyen. Így tojásosan már ne hagyjuk állni a kenyérkockákat, nehogy elázzanak.
A forró olajba beleöntjük a tojásos kenyérkockákat, és folyamatosan kavargatva, aranybarnára sütjük õket.
Ha elkészült, megszórhatjuk borssal, paprikával, idényzöldségekkel tálalhatjuk.

Bundás kenyér falatkák


Folytats a blogon ... apafozte.blogspot.com/2012/08/bundas-...

sponsored links

Keres?s