Bulgur sült fügével

2017-10-12

sponsored links

Az utóbbi idõben annyira kijöttem a blogolásból, hogy hirtelen nem is igazán tudom, mit írjak, amivel közelebb kerülök a gúgl keresési és találati feltételeihez. Ha csak azt a történetet nem, ami még nyáron esett meg velem. Történt ugyanis az a nem túl gyakori eset, hogy egy úriember kölcsönrecepttel indult egy versenyen. Magyarul: lenyúlta az egyik receptemet, de nem sokat tökölt vele, úgy ahogy van, vitte egy az egyben. Változtatás nélkül. Aztán ezzel a lendülettel beküldte egy újság receptversenyére. Ott meg jól megbukott vele, a szerkesztõk ugyanis rutinból ellenõrzik a beérkezõ pályamûveket. Így jutott el hozzám a fõszerkesztõ, és lett a történetbõl egy 3 oldalas megjelenés a Blikk Extra Receptek októberi-novemberi számában. A lapok már az utcán vannak, a receptjeimmel együtt, és azonnal a 13. oldalról ugrok a világhírnév felé. Köszönettel tartozom annak a bátor férfinak, aki érdemesnek találta a receptemet arra, hogy versenybe szálljon vele. És bíztatom arra, hogy a jövõben bátran kísérletezzen sajáttal is, mert az esik a legjobban. ?

És itt is, még egyszer köszönöm Jásdi Beáta felelõs szerkesztõnek, hogy úgy gondolta, megmutat engem a világnak. Hálás vagyok érte!

Ez itt egy fügés desszert. Tüchtig kis darab a szezon végére.

Elõkészítés: 10 perc

Fõzési idõ: kb. 15 perc





Hozzávalók (2 fõre):

a sült fügéhez:

2 füge

1 ek. vaj megolvasztva

2 ? 3 tk. finomítatlan nádcukor

1 kicsi citrom leve vagy annak megfelelõ mennyiségû házi bodzaszörp

pörkölt pisztácia vagy szezámmag

a kókusztejes bulgurhoz:

10 ? 12 dkg bulgur

1 ek. olaj (napraforgó vagy repce)

2 dl sûrû, zsíros kókusztej

2 dl víz

1 ? 3 ek. finomítatlan nádcukor ízlés szerint

1 vaníliarúd

1 jó nagy csipet õrölt zöld kardamom

csipet só

1 ek. méz a csurgatáshoz

A bulgurt alaposan átmostam és hagytam lecsepegni. A sütõt elõmelegítettem 200 fokra. A vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral és a bodzaszörppel. A fügéket megmostam, szárazra töröltem, négy felé vágtam. Egy kisebb kerámiatálba tettem õket, bõségesen megkentem a vajas keverékkel a vágott felüket. Hagyjunk egy jó evõkanálnyit a vajas keverébõl, amivel a végén meglocsoljuk a fügét és a bulgurt. Nagyjából 10 perc alatt kissé ragacsos állagúra sütöttem õket. Kivettem a sütõbõl és hagytam kihûlni.

Amíg a fügék sültek, megfõztem a bulgurt. Felhevítettem egy lábast, beleöntöttem az olajat, majd pár percig pirítottam rajta a megmosott bulgurt. Alacsonyra vettem a lángot alatta, felöntöttem a kókusztejjel és a vízzel. Hozzáadtam egy csipet sót, a vaníliarúd magjait és a kikapart vaníliarudat is. Beledobtam egy egész szem megroppantott zöld kardamomot. A magokat nem szedtem ki a héjból. Ha valakinek ez nem annyira szimpatikus, a kis fekete magokat mozsárban finomra õrölheti. Hozzáadtam egy ek. nádcukrot. Aki édesebben szereti, adjon hozzá még. Fedõ alatt megfõztem, idõnként átkevertem. Ha nagyon beissza a folyadékot, a fõzési idõ vége felé pótoljuk egy kevés vízzel.

Amikor a bulgur megfõtt, tálba szedtem, rátettem a negyedelt sült fügéket és megszórtam a pisztáciával. Meglocsoltam a megmaradt vajas, bodzaszörpös keverékkel. Érdemes visszamelegíteni a füge sütésekor keletkezett szaftot is és azt is rácsurgatni a desszertre.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: instagram.com/Rizsazzunk_blog/




Innen is szemezgethettek





Sült füge vaníliás-mézes joghurttal



Sült túrótorta karamellizált cukorral



Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal



Csilis gyömbéres sült sütõtökös spagetti




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2017/10/12/bul...

sponsored links

Keres?s