Brokkoligombócos marhahúsleves

2014-01-15

sponsored links

brokkoligombócos marhahúsleves

Dajka Margit nyilatkozta egyszer, mikor megkérdezte tõle Molnár Gál Péter, egy riportban, mit csinál, mikor nem játszik, mikor szabad napja van:

“Fõzök! Azt nagyon szeretek. Fõzni! Nagyszerû kikapcsolódás! Jó hazamenni- különösen manapság-, megteríteni az asztalt… Szép fehér abrosszal… Pár szál virág az asztalon, és gõzölög a leves. És ez valami csodálatosan nagy békesség. Ez egy olyan jó hangulat! És akkor a család leül. Ízlik. És azt mondják: hiába, azért kevés nõ tud így fõzni! Nagyon jól esik hallgatni!”

Hát így…Ahogy mondta. Bizony így!.. és ezért.

Hozzávalók:

1 kg marhanyak

2 nagy vöröshagyma

1 fej fokhagyma

4 sárgarépa

2 fehérrépa

negyed zeller

negyed kelkáposzta

5 barna csiperke

2 chili paprika

mindegyikbõl 1 teáskanálnyi: kakukkfû, bazsalikom, rozmaring, majoránna,

10-12 szem fekete bors

Gombóchoz:

1 fej brokkoli

1 tojás

4 evõkanál gríz

10 dkg túró

só bors

A húst hideg vízben fel teszem fõni a vöröshagymával és fokhagymával együtt. Ha felhabzott, azt egy szûrõvel leszedem. Beleteszem egy teatojásba a fûszereket, és a levesbe teszem. Beledobom a chilit is. Kb 3 órán át gyöngyözve fõzöm. Ekkor a megpucolt zöldségeket hozzáadom. Fõzöm tovább lassú tûzön, míg megpuhulnak. (Ha kell, mert kissé zavaros a lé, átszûröm az egészet egy tiszta géz segítségével, a tálalás elõtt.)

A gombóchoz megfõzöm a brokkolit sós vízben. Leszûröm, 8-10 kicsi virágot félre teszek. Összenyomom egy villa segítségével, a hozzávalókkal összekeverem. Állni hagyom egy órát. Gombócokat formálok belõle- ha túl puha adok még hozzá egy kevés grízt-, mindegyik közepébe nyomok egy rózsát. Forró sós  vízben kifõzöm.

IMG_1241

 



Folytats a blogon ... reviczkyblog.com/2014/01/15/brokkolig...

sponsored links

Keres?s