BRIÓS MUFFIN

2014-01-07

sponsored links
















Kedvenc péksüteményünk a briós. Most egy kicsit megvariáltam az ízét és a küllemét is. Ne legyen már olyan unalmas a csiga-alakú és kristálycukros-tetejû változat. Néha kell egy kis átalakítás... Már régebben is sütöttem így, és emlékszem akkor is nagy lelkesedés lengte körül az új fazont. Semmi nagy ördöngösség nincs benne, egyszerûen csak el kell felezni a kelt tésztát és a felébe kakaóport kell gyúrni. A kakaós részt bevonni a fehér tésztával, majd belecsücsültetni õket, egy-egy muffin formába. Ennyi. És a végeredmény, egy izgalmas péksütemény...


Hozzávalók a sima tésztához: 22 dkg sima liszt, 1,5 dl langyos tej, 1 kanál olaj, 1,5 csapott evõkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1,5 dkg élesztõ. Kakaós tészta: 19 dkg liszt, 3 dkg keserû kakaópor, 1,5 dl langyos tej, 1 kanál olaj, 1,5 csapott evõkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1,5 dkg élesztõ. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej vagy tejszín, 2 evõkanál mandula hasáb.


Mindkét tészta hozzávalóit külön-külön tálba tesszük, az élesztõt pedig felfuttatjuk egy kevés meleg tejben. Mikor az élesztõ felfutott, a hozzávalókból rugalmas kelt tésztákat dagasztunk. Kerekre igazítjuk a tésztákat, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt mindkét tészta, lisztezett felületen, mindegyiket 9 darabra elosztjuk. A fehér tésztát csészealj nagyságú körré nyújtjuk, közepére helyezzük a kakaós tésztát és mint a gombócot szokás, gömbbé alakítjuk. A kész tésztagömböket szilikon muffin formákba tesszük és kb. 20 percet pihentetjük. 



 



Mikor keltek egy kicsit, a tejjel elkevert sárgájával lekenjük õket, a mandulával meghintjük a tetejüket és mehetnek az elõmelegített, 175 C-os sütõbe sülni. Kb. 20 perc alatt szép mosolygós, pirosra kisütjük a briósokat. Habos kakaóval, tea vajjal és lekvárral tálaljuk...









Illéskrisz Konyhája




Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s