Borsópüré kolompér gombóccal

2014-03-25

sponsored links


Pár héttel ezelõtt, talán az elsõ napsütötte hétvégén, igazi tavaszváró ételt fõztünk, amit ráadásul böjt idején is nyugodtan lehet fogyasztani. Ha igazán komolyan veszitek a húsvétig tartó megszorításokat, a szalonnát nyugodtan hagyjátok el, bár ...

A címhez azonban még egy kis magyarázat is tartozik, pontosabban van egy szó, amit sokan nem ismerhettek. A kolompér nem más, mint a burgonya régies elnevezése. Gasztro történeti forrásokban a kolompér gombóc említésekor kétféle leírással is találkoztam. Az egyik esetben a gombóc belsejébe pirított kenyérkockát is helyeznek, máshol viszont elmaradt ez. Dobos kockázott zsemlyét említ, a burgonyát süti és nem fõzi, s így az egészet már "polgáriként" írja le.

Szükséges hozzá:
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna,
50 dkg burgonya, 40 dkg zöldborsó ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2014/03/bors...

sponsored links

Keres?s