Borsóleves galuskával

2014-07-02

sponsored links

Borsószezon volt nálunk az elmúlt két hétben, nagyon sok borsós ételt készítettem...
Az, hogy kertünk lett, sok olyan lehetõséget teremtett, ami eddig nem volt megadatva: friss cukorborsót enni egyenesen a tõrõl, "elkapni" a borsót olyan frissen, fiatalon, hogy a hüvelye is fogyasztható legyen, és nem utolsó sorban, hogy saját magad által fejtett, friss borsót egyél és tegyél jócskán a mélyhûtõbe. Igaz, hogy eléggé pepecs munka a kibontása, és a kukacok is néha megkeserítették az "életünket", de már szinte két hete kiszedtük és elraktároztuk a borsót. Sõt, azóta már lassan tenyérnyi magas az újabb borsóvetemény, szóval a kiürült földet ismét bevetettük, s így õszig még begyûjtünk egy adag borsót. :)
A galuskakészítéssel még mindig hadilábon állok: mikor sikerül, mikor nem. Édesanyám sokszor elmondta már, hogyan csináljam, de nem mindig jön be. Annyit mindig kihangsúlyoz, hogy vigyázzak, a gríz ne legyen túlzottan finom szemcséjû, mert akkor sokkal nagyobb a valószínûsége, hogy keményebb lesz. Nos, ezt ellensúlyozandó, én mindig teszek kukoricadarát is bele. Ezúttal nagyon jól sikerült, büszke vagyok rá, és a friss borsóval meg fiatal kerti hagymával és murokkal együtt isteni leves született belõle.


Borsóleves galuskával

Hozzávalók 5-6 személyre: 55 dkg zöldborsó, 1 nagy hagyma (még enyhén zöld volt), 5-6 közepes új sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 l húsalaplé, só, 2 evõkanál olaj; a galuskához: 2 tojás, 1/2 mokkáskanál só, 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna, 7 csapott evõkanál búzadara, 2 csapott evõkanál kuskoricadara.

Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Ezután rádobjuk a felkarikázott sárgarépát, és együtt dinszteljük néhány percig. Hozzáadjuk a zöldborsót is, elkeverjük, majd fölöntjük a húsalaplével, illetve kiegészítjük még annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Enyhén megsózzuk, és addig fõzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak benne. Ezalatt a galuskához a tojást felverjük, hozzáadjuk a sót meg a szódaport, végül belekeverjük a kétféle darát is. 5-10 percig hagyjuk állni, majd két evõkanál segítségével csendesen gyöngyözõ, enyhén sós vízbe szaggatjuk, és puhára fõzzük. Miután megpuhultak, szûrõkanállal átszedjük õket a levesbe, hagyjuk a levest egyet kettõt lobbanni, ha szükséges, utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: A galuskákat ajánlatos laposabb, de szélesebb edényben fõzni, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Miután beleszaggattuk õket a vízbe, figyeljünk, hogy a víz ne kezdjen el lobogni, úgy a jó, ha éppen forrpont alatt tartjuk. Ennek érdekében idõnként kevés hideg vizet csorgathatunk az edénybe. A galuskákat szûrõkanállal néha forgassuk át, hogy egyenletesen puhuljanak, duzzadjanak. 10-15 percnyi csendes "abálás" után a lángot elzárjuk, az edényre fedõt teszünk, és így hagyjuk addig, amíg a leves el nem készül.


Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/07/b...

sponsored links

Keres?s