Bolognaival töltött palacsinta rántva

2014-03-04

sponsored links

Ma van húshagyókedd, a farsangi szezon utolsó napja. A név a böjt kezdetére utal, ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani, és bõséges étkezést folytatni. Ezért a régiek húshagyókedden a megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért kapta ez a nap a Palacsinta Nap elnevezést is.
Volt némi maradék bolognai ragum, ezért ezzel és némi sajttal töltve palacsintákat sütöttem a nap tiszteletére.

Hozzávalók 4 fõre:

Palacsintához:

  • 3 nagyobb tojás
  • 1 kk só
  • 12 púpos ek liszt
  • 4,8 dl tej
  • 0,5 dl olaj
Töltelékhez:
  • 8 púpos ek maradék bolognai ragu
  • 5 dkg sajt

Panírozáshoz:

  • 10 dkg liszt
  • 2 nagyobb tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa

A palacsintákhoz a tojásokat egy tálba ütjük, beleszórjuk a sót, habosra keverjük.

Belekanalazzuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.

Legvégül beleöntjük az olajat.

A palacsintákat közepes lángon egy nagyobb sütõben kisütjük.

Nekem ebbõl 8 db nagyobb palacsinta lett.

A kéz melegre hûlt palacsintákat szépen kiterítjük és elosztjuk rajtuk a ragut, amit a palacsinták közepén kicsit elterítünk. Megszórjuk némi reszelt sajttal.

Majd a következõ módon formázzuk: a palacsinta két oldalát behajtjuk, és alulról elkezdjük feltekerni, majd egy fogpiszkával megtûzzük.

Elõkészítünk 3 tálkát. Az elsõbe töltjük a lisztet, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba öntjük a zsemlemorzsát. A fenti sorrendben a megtûzött palacsintákat bepanírozzuk.

Bõ olajat forrósítunk és a palacsintákat pár perc alatt szép barnára sütjük.

Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Melegen, párolt rizzsel kínáljuk. A fogpiszkáról ne felejtsünk el szólni az étkezõknek!


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/03/bolog...

sponsored links

Keres?s