Bolognai spagetti mármint az én interpretációmba

2014-03-02

sponsored links

Amióta blogolok már rengetegszer fõztem bolognai spagettit, valahogy eddig mégis sikerült elkerülni, hogy megosszam, én hogyan is készítem el ezt az olasz tésztaételt. Az én verziómtól valószínûleg bármelyik olasz Dunának, na jó Teverének menne, valamilyen szinten azért mégiscsak maradjunk autentikusak. Ez olyan lehet, mint mikor a bruschettámhoz Nápoly környékén fokhagymát bazsalikomot és mozzarellát kértem, amivel õszintén megbotránkoztattam a helyieket. Azért ha olyan íze lenne itthon is a paradicsomnak, amit Dél-Olaszországban lehet kapni, valószínûleg én sem próbálnám mindenféle fûszerekkel felboostolni az ízeket. Szóval a bolognaim is valami ilyesmi. Ja és bár a képen alig látszik a sûrû paradicsommal és fûszerekkel összefõzött marhahúsos ragu, de a rosszmájú híresztelésekkel ellentétben nem egy sajtos tésztát próbálok meg bolognaiként eladni most nektek...

Bizonyíték nem ígéret:

50 dkg darált marhahús
2 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv (2x40 dkg)
1 sûrített paradicsom konzerv (140 g)
50 dkg champignon gomba  megtisztítva, vékonyan felszeletelve
2 sárgarépa konyhai késes robotgéppel apróra darálva
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra zúzva
1 dl száraz vörösbor
1-1 kk szártott bazsalikom, oregánó, kakukkfû
2 kk édes nemes pirospaprika
só, bors ízlés szerint
1 dl ketchup
olaj
1 csomag spagetti tészta (50 dkg)
Trappista, parmezán sajt reszelve

Salátához:

1 csomag rukkola (20 dkg)
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom felcsíkozva
2 csomag bazsalikomos mini mozzarella (20 dkg)

Egy lefedhetõ mély falú teflon serpenyõben a felmelegített olajon üvegesre pirítjuk a hagymát , majd megsütjük rajta a darált húst. A húst sóval borssal, pirospaprikával, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfûvel és fokhagymával fûszerezzük. Majd magasabb lángon borral felöntve alaposan elkevergetjük. Hozzáadjuk a reszelt répát és a felszeletelt gombát, ha szükséges utánafûszerezzük és fedõ alatt lassú tûzön 15 perc alatt pároljuk, míg a gomba összeesik. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a sûrített paradicsomot, ketchupot, majd fedõ alatt. lassú tûzön további 50 perc alatt krémes állagúra fõzzük a ragut. Ezalatt megmossuk, lecsepegtetjük a rukkolát, összeforgatjuk a mozzarellával, aszalt paradicsommal, és az aszalt paradicsom olajával ízestjük a salátát, valamint frissen õrölt borsot õrlünk rá. A tésztát a csomagoláson szereplõ leírás alapján készre fõzzük sós olajos vízben (1 kk só, 1 ek olaj). A spagettit leöntjük a ragúval és sajttal megszórva kínáljuk. Mellé salátát adunk. A paradicsomos szósz édes ízét nagyon jól ellensúlyozza a rukkola keserûsége.


Folytats a blogon ... edesfogadalom.blogspot.com/2014/03/bo...

sponsored links

Keres?s