Boldogságot okoz-e a tészta?

2014-08-08

sponsored links

Odavagyok a tésztaételekért, még ha ez a blogon nem is annyira látszik. Tátott szájjal bámulom, hogy Rómában milyen jóízûen tudják falni a cacio e pepét (ejtsd: kácso e pepe), ami nem más, mint egy tál spagetti frissen reszelt sajttal és õrölt borssal. És elhiszem nekik, hogy finom. Mi lehet rossz a frissen készített, al dentére fõtt tésztában, egy kis keserû-sós olívolajjal leöntve, zsíros sajttal és hirtelen õrölt feketeborssal megszórva? Semmi, talán a magyar embernek hiányozna róla még valami, amit úgy hívnak: tejföl. Vagy ott van a spagetti aglio e olio (ejtsd: áljo e oljo), a fokhagymás spagetti, ami szemtelenül egyszerû, de ha jól készítik, olyan finom, hogy az ember elszégyelli magát. Nemrég olvastam, hogy brit tudósok megfejtették a boldogság egyenletét, aminek a lényege röviden az, hogyha a dolgok jobban alakulnak, mint amire számítanánk, akkor ez nekünk boldogságot okoz. Szerintem akkor a legtöbb tésztaétel boldogságot okoz. Mert az ember mit várjon egy tál fõtt tésztától, leöntve valami ismeretlen szósszal? Semmi fakszni, semmi rántott csülök a tetején, étel-e a tészta egyáltalán ? tehetnénk fel a kérdést (ha székelyek lennénk). Aztán unottan beleharapunk és egyszer csak azt érezzük, ahogy az endorfinlöket átjárja a testünk: hiszen ez finom!

tintahal

Hogy milyen boldogságot tud okozni egy tál tészta, arra az alábbi paradicsomos-tintahalas spagetti az egyik élõ példa. Tudom, egy fokkal bonyolultabb a sajtos-borsos változatnál, de tényleg csak egy fokkal, a tintahal húsából a fõzés során kiázó tengeríz pedig megfizethetetlen. Vagy nem is: kiszámoltam, mindenestül (tintahalastul-olívaolajastul) 350 Ft-ra jön ki egy adag. Egy olyan adag, amiért az egyik legmenõbb budapesti pastazós helyen pont ötször annyit kell lecsengetni.

Hozzávalók (4 fõre)


1 konzerv kockázott paradicsom (400 gr)
2-3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
25 deka tintahal (a Metroban / Coraban tisztítva kapható 3500 Ft / kg áron)
1 dl bor (akár fehér, akár vörös)
Fûszerek: só, bors, 1-2 tk barnacukor, 1 csipet chili, friss oreganó és bazsalikom.

tintahalas spagetti

Egy serpenyõben felhevítünk fél deci olívaolajat majd rádobjuk a felaprított fokhagymát. Fél perc múlva jöhet rá a felkarikázott tintahal, a só, bors, és egy csipetnyi csili. A tintahalnak kb. 2 perc kell, úgyhogy ne menjünk messzire, mondjuk ezalatt nyissuk ki a paradicsomkonzervet, vagy szedjünk a gangról friss zöldfûszereket. 1 Amint a tintahal kifehéredik, öntsük fel az egészet egy deci jófajta borral, és újabb egy fél perc után már jöhet is az egészre a paradicsom, valamint egy kevés cukor, hogy a paradicsom savasságát elvegye. 1 újabb perc után már boríthatjuk is az egészre az al dentére fõtt spagetti tésztát. 2-3 keverés, hogy a tésztát mindenhol átjárja a szósz, megszórjuk friss zöldfûszerekkel és egy kevés olívaolajjal és már hagyhatjuk is, hogy a flow élmény végigsimítsa testünk.


Hasonló bejegyzések:




piritott teszta kacsaval
Tökéletes pirított tészta ötfûszeres kacsával



Ázsiai topliszt No. 2: kínai pirított tészta csirkével & fafülgombával



Hipp-hopp, jön wok: kínai pirított tészta No.2


tonhalas tészta
Két félidõ közé: tízperces tonhalas tészta



Marinálunk babám, marinálunk babám: lazacot!




Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/08/08/boldo...

sponsored links

Keres?s