Boldog viharnapot!

2014-08-06

sponsored links

Reggel kifejezetten büszke voltam magamra, hogy az esõs idõ ellenére bringával mentem dolgozni. Mikor felkeltem, konkrétan még ömlött az esõ. De úgy döntöttem, optimistán állok hozzá, és biztos eláll, mire indulnom kell (hogy fotózni tudjam a tegnapi fõztömet, direkt korábban is keltem). És valóban, láss csodát, esõ nélkül megúsztam, hogy betekerjek.
Bezzeg délután. Ömlött. Szó szerint. Így szegény kis gyönyörûséges biciklim bent éjszakázott a munkahelyen, mert nem mertem nekivágni a hazaútnak. Pedig, igazából, mire este 7-re befejeztem a munkát, már el is állt. De a bátorságom addigra már az inamba szállt, így hagytam magam elkényeztetni és hazahozott az Uram. :)
De ez a rengeteg esõ teljesen hihetetlen számomra. Gyakorlatilag azt sem tudom, mit kezdjek az erkélyen a fûszerekkel, mert ilyen mennyiségû csapadék nem szokott nekik jót tenni. Tavasszal ilyenkor rendszeresen tetvesek vagy gombásak lesznek. Ki a fene gondolta volna, hogy nyár közepén, augusztusban ilyen problémával kell szembesülni? Az meg fõleg nehezíti a helyzetet, hogy napközben meg a 30 fokban felforrósodik és végképp befülled a földjük...
Így most aggódom szegénykékért. Az esõt meg szidom. :) Hisz végre ráveszem magam a mozgásra, erre tessék. :) De sebaj. Legyünk pozitívak. És ahogy Micimackó is mondta volt: Boldog viharnapot! :)

Cserébe hozok egy nagyon-nagyon régi receptet, még tavaly nyáron készítettem, de mindig elmaradtam a recept leírásával. Most a Kifõztük augusztusi számába végre összeszedtem magam. :) Én imádom amúgy, mert nagy cukkini õrült vagyok. És mivel még húst is csempésztem bele, minden bizonnyal a férfiak sem tiltatokznak ellene annyira. :)

Cukkinis lepény (6 szelet)


- 1 közepes fej vöröshagyma
- 70 dkg cukkini
- 20 dkg darált pulykamell
- 10 dkg (barna) rizs
- 15 dkg feta sajt
- 3 tojás
- 1,5 evõkanál friss kapor
- 2 evõkanál friss petrezselyem
- 1,5 ek friss menta
- 20 dkg (teljes kiõrlésû) réteslap
- (olíva)olaj
- vaj

A vöröshagymát apróra felkockázzuk. Egy vastag aljú fazékban kevés olajat hevítünk, néhány perc alatt megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a rizst és további 1 percig pirítjuk. Felöntjük ? a térfogatához képest ? kétszeres mennyiségû vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt megfõzzük. (Fehér rizs esetén a fõzési idõ kb. 15 perc.) Ha elkészült, villával fellazítjuk a rizsszemeket. Amíg a rizs fõ, nagy lyukú reszelõn lereszeljük a cukkinit, szûrõben alaposan lecsepegtetjük. A darált pulykahúst kevés olajon megsütjük egy serpenyõben. (Nem kell tökéletesen megsülnie.) Ha a rizs megfõtt, levesszük a tûzrõl hagyjuk kihûlni. Ha kihûlt, elkeverjük a darált hússal, feta sajttal, a cukkinivel, az enyhén felvert tojásokkal és a friss fûszerekkel. Sózzuk, borsozzuk. Egy 20x30 cm-es tepsit kikenünk olvasztott vajjal. A réteslapokat félbevágjuk és a lapok felével kibéleljük a tepsit, több rétegben helyezve rá a réteslapokat, a lapok közé egy kevés olvasztott vajat kenünk. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a maradék réteslappal (a rétegek között kevés olvasztott vajjal megkenve) befedjük a tetejét, a kilógó széleket pedig behajtogatjuk. 180 fokra elõmelegített legkeveréses sütõben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

CH tartalom: 39 g CH/szelet
Kalóriatartalom:  394 kcal/szelet





Forrás (módosításokkal): Görög konyha szakácskönyv

Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/08/boldog-v...

sponsored links

Keres?s