Bográcsos csirke gazdagon

2014-07-05

sponsored links

 Hozzávalók:
2 kg krumpli
8 db csirkeszárny
4-5 db szép csirkemáj
1 pár csípõs debreceni
1 szál lángolt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
3 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db TV paprika
1 db csípõs zöldpaprika (aki nem szereti, kihagyhatja)
2 db paradicsom
pirospaprika
zsír

õrölt kömény
õrölt bor
ételízesítõ
Elkészítés:
Mint általában a bográcsos ételeknél, itt is az elõkészítéssel kezdjük a fõzést. Mindent megmosunk, megtisztítunk és feldarabolunk, hogy amikor eljön az ideje, csak szép sorban belepakolhassuk a bográcsba. Nálunk most elõször a zsír került bele, majd arra a szalonnakockák. Amikor kicsit üvegesedni kezdtek,akkor került bele a hagyma és fokhagyma, valamint a két féle kolbász. Szép aranybarna-fényesre sültek, de vigyázva, hogy azért ne égjenek meg. Ezután a paprika és a paradicsom következett, majd a fûszerpaprika, kevés víz, az õrölt kömény, ételízesítõ és õrölt bors. Erre az ágyra feküdtek a csirkeszárnyak. Annyi vízzel, hogy félig ellepje õket. Amikor a szárnyak félig megpuhultak, akkor a hasábokra vágott krumplit is a bográcsba ment. Pótoltuk a vizet annyira, hogy a krumpli is kényelmesen megfõjön benne. Amikor már a fakanállal ressre elvágható volt a krumpli, akkor tettük hozzá a májdarabokat. Innen már csak pár perc kellett az ételnek, és az, hogy idõnként óvatosan megrázogassuk a bográcsot a tûz fölött. A neheze azonban még csak ezután következett, hiszen ki kellett várni az isteni illatok ellenére is, hogy ehetõre hûljön az ebédünk :-)



Tegnap délután elhatároztuk, hogy a mai ebédet szabad tûzön fõzzük. Sokan maceránsnak tartják ezt az ételkészítést, s belátom, tényleg elég sok nekikészülést igényel, fõleg ha nem a háznál van a bográcsozó helyünk, de mindenképpen megéri! Nekünk szerencsénk van, mert rendelkezésünkre áll egy olyan terület, amit másra egyenlõre úgysem nagyon tudunk használni, de erre a célra kitûnõnek bizonyult. Még itthon mindent megmostunk, összevagdaltunk, s mûanyag dobozokba pakolva magunkkal vittünk. Kint a telken azonban a férjem átvette az irányítást és a fakanalat, s nekem már csak a láblógatás és a kóstolás maradt :-)


Folytats a blogon ... ugymintotthon.blogspot.com/2014/07/bo...

sponsored links

Keres?s