Boeuf Bourguignon a la Hassan

2014-08-08

sponsored links

THFJ_B-CALVO_0113-RP_1.jpg

 

 

? - Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet?

- Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.?  (Hassan)

 

 

 

A filmben szerelõ fiatal színész, Manish Dayal (Hassan) természetesen nem szerzett a forgatás végére mesterszakács fokozatot, a készítõk a az 1895-ben alapított, nagy hírû szakácsiskola, a Le Cordon Bleu tradicionális francia receptjeit használták. De a Boeuf Bourguignon-ban, a Julia Child által világhírûvé tett marharaguban valódi "indiai csavar" van: Floyd Cardoz, indiai származású amerikai séf receptje alapján készült.

 

 

Íme, egy kis emlékeztetõ a Julie&Julia címû filmbõl (biztos sokan ismerik és szeretik): a Boeuf Bourguignon Julia Child receptje nyomán:

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 6?8 személyre:

 

 

1,5 kg kicsontozott, lehártyázott marhaoldalas (zsír nélkül, kb. 4 cm-es kockákra vágva)

6 evõkanál olaj, 4 evõkanál vaj

só és bors

150 g liszt

15 dkg füstölt szalonna (felkockázva)

5 szem szegfûszeg, cérnával összekötve

3 babérlevél

20 db hámozott gyöngyhagyma

20 db zsenge sárgarépa tisztítva, 2,5 cm-es darabokra vágva

20 db zsenge fehérrépa tisztítva, 2,5 cm-es darabokra vágva

30 dkg rókagomba (megmosva és félbevágva)

2 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)

1 fej fokhagyma (meghámozva és felaprítva)

1 ? evõkanál friss, reszelt gyömbér

1 evõkanál frissen õrölt római kömény

1 evõkanál õrölt mustármag

4 evõkanál paradicsompüré

? teáskanál frissen õrölt fekete bors

? evõkanál közepesen csípõs õrölt piros paprika

4 ág friss kakukkfû

1 üveg (750 ml) burgundi vörösbor

7-8 dl marhahúsalaplé

 

2 evõkanál barna cukor

 

 

A díszítéshez:

 

? - ? bögre aprított petrezselyem és turbolya

 

 

Elkészítés:

 

 

       1. A sütõt elõmelegítjük 160 fokra.

       2. A marhát sózzuk, borsozzuk, majd liszttel megszórjuk, és szobahõmérsékleten állni hagyjuk 30 percig. A maradék lisztet félretesszük.

       3. Közepes hõfokon mély fazékban világosbarnára pirítjuk az olajon a bacont. Kiszedjük egy tálba.

       4. A fazékban megpirítjuk a marhát, míg szép világos színe lesz. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!

       5. Kiszedjük a húst, és beletesszük a gyöngyhagymát. 2-3 percig pirítjuk. Kivesszük, félrerakjuk.

       6. Ugyanezt megismételjük a répával és a fehérrépával.

       7. Ezután egy percig pirítjuk a gombát, majd kiszedjük és félretesszük.

       8. A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, majd beletesszük a szegfûszeget, a babért, és 1 percig pirítjuk. Jöhet a vöröshagyma, a fokhagyma és a gyömbér. 4-5 perc alatt üvegesre pároljuk.

       9. Ezután az õrölt római köménnyel további 2 percig fõzzük, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, a paradicsompürét, és újabb 2 percig pároljuk.

   10. Beleöntjük a bort, majd ha már forr, hozzáadjuk az alaplevet, és azzal is újra felforraljuk.

   11. Ekkor visszatesszük a fazékba a bacont és a marhát. Miután felforrt, takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, majdízlés szerint ízesítjük.

   12. A fazekat a sütõbe tesszük, és kb. 2 és fél órát sütjük.

   13. Hozzáadjuk a répát és a gyöngyhagymát, és további 30 percre még visszatesszük.

   14. Ha letelt az idõ, beletesszük a cukrot, kivesszük a szegfûszeget és a babérlevelet. Hozzátesszük a gombát, újra megsózzuk.

A ragu akkor ideálisan, ha közepesen sûrû.

Másnap még finomabb,és kissé besûrûsödik. Tálaláskor a petrezselyemmel és turbolyával díszítjük.

 

 

 

JÁTÉK! Nyerj páros mozijegyet!

 A "nyár filmje" tiszteletére az elõttünk álló hét a francia konyha jegyében telik majd  a blogon. Minden nap megismerhettek egy-egy klasszikus francia receptet, egy kis "indiai csavarral". Azok között, akik követik a sorozatot, és megosztják a bejegyzéseket itt, a blogon és a Facebookon is,  és megírják kommentben, melyik filmben látták már Helen Mirrent, augusztus 9-én kisorsolunk 5 páros mozijegyet a film premier elõtti vetítésére.

FB játék itt.

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/08/08/bo...

sponsored links

Keres?s