Bodzás cupcakek és minitorta

2014-04-29

sponsored links

Edina, a Homebisztro nevû blog írónõje alkotott egy óriásit. Ez igen!! És persze minden más, ami a blogon található nagyon fenomenális. Fantasztikus fotók, tök jó beszámolók utazásokról, és nagyszerû receptek. Íme, ez a fenséges bodzás kuglóf is, ahonnan a receptet kölcsönvettem, ugyanis tegnap, amikor elmentem az uramért a tengerpartra, hogy két napot együtt lehessünk megint, a nagy örömre elmentünk egyet ebédelni egy rusztikus étterembe, ami a tengerparton van, de egy mezõ közepén, aholis volt két bodzabokor, tuti nem szennyezett, volt lehetõségem róla szedni egy csokrot, és este már le is forráztam pár virágot belõle, a mai sütikhez.
Megérte. Az adagokat feleztem, mert elfeledkeztem, hogy van már kuglófformám is, és a svéd bútorboltból beszerzett kis muffinformákra alakítottam a receptet, amikbõl nemtom milyen okból megint, de csak hatot vettem. A tészta még így is sok lett, ezért készült egy minitorta is, amibõl aztán az orgonás torta krémjével egy virágötvözetre kaptam kedvet, de nemtom lesz-e belõle valami. 
Sosem lehet tudni.
Mindenesetre ez a piskóta nagyon finom, könnyed, illatos és finomságos.

Hozzávalók:
3 tojás
140 g cukor
112 g vaj
200 g liszt
1/4 teáskanál sütõpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
140 g görög joghurt
csipetnyi só
egy fél vaniliarúd kikapart magjai
fél citrom reszelt héja
2 evõkanál bodzatea (friss virágból)

A bodzateához néhány virágernyõt alaposan megmostam még elõzõ délután, és forrásban lévõ vízzel felöntöttem, majd másnap reggelig állni hagytam. Ezután leszûrtem, nagyon alacsony lángon feltettem fõzni, hogy szinte esszencia maradjon belõle. Ekkora intenzív az illata, és ízre is jobban érvényesül. Persze ne várjon senki kicsattanóan bodzaleves ízre!

A bevonathoz én szem után mentem és a bodzateát használtam csak hozzá, amihez annyi porcukrot kevertem, amitõl elég kemény, de még folyós bevonatot nem kaptam.

Az eljárás:
A vajat kissé megolvasztottam mikróban, de épp annyira hogy egy kanállal kenhetõvé váljon. Ezt a robotgép táljába öntöttem és a cukorral habossá vertem. Egyenként adagoltam hozzá a tojásokat, és mindegyikkel alaposan elkevertem a tésztát. Ezalatt az idõ alatt kimértem és átszitáltam a száraz hozzávalókat, majd a joghurttal felváltva  apránként a tojásos mixhez adagoltam. A vaniliamagokat száraznak minõsítem, így az a liszttel együtt került a tésztába. Hozzáreszeltem a citrom héját is a keverékhez, majd a bodzalével is alaposan átkevertem és készen is voltam.
A formákat kivajaztam és kiliszteztem, szétosztottam benne a tésztát, mint mondtam, a hat kis formán túl egy fél püspökkenyér formára is jutott még.
170 C-ra elõmelegített sütõben 25 perc alatt lettek készen a kis sütik, a tortácskának kellett még bõ 10 perc.
A bevonathoz mint írtam szem után elkészítettem a mázat, rájukcsorgattam, és készen tálaltam.





 
 


A minitortából már nem lesz semmi, mert tegnap babalátogatóban voltunk, oda elvittük, és besöpörtük a babérokat - még orgonás krém nélkül is!!! Juhééééééééééééé!


Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/04/bodz...

sponsored links

Keres?s