Bodzavirágos kividzsem

2014-05-21

sponsored links

A hétvégén különleges dzsemet fõztem, amely kétszer is különleges számomra, hiszen most fõztem életemben elõször kividzsemet, és bodzát is most használtam elõször hozzá. A tavaly kipróbáltam már a bodzavirágot eperrel párosítva, isteni finom volt, gondoltam a kivivel is csak jó lehet, s jól gondoltam, mert nagyon - nagyon finom lett, csak ajánlani tudom azoknak, akik a hagyományos dzsemek mellett szeretnének új ízekkel is kísérletezni. Ebbõl az adagból nem lesz sok, csupán két befõttesüveggel, de így is megéri, vajas kenyérre, muffinra, kekszre kenve, vagy joghurtba keverve reggelink különleges kiegészítõje lehet.



Hozzávalók(2 befõttesüveghez): 2 kg (meghámozva 1, 6 kg ) kivi, 30 dkg cukor, 3 - 4 nagy bodzavirág, 1 ? 2 evõkanál citromlé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
  1. Elõkészítjük a kivit és a bodzavirágot.
  2. A kivit meghámozzuk, megmossuk, kimérjük a cukrot.
  3. A kivit kockákra vágjuk.
  4. A kockára vágott kivit meglocsoljuk a citromlével, egy lábosba helyezzük, hozzáöntünk kb 1 dl vizet, közepes lángon felforraljuk, majd egy cserepet helyezve alá, hogy oda ne égjen, folyamatosan kavargatva, bugyogtatva fõzzük.
  5. Amikor a kivi megpuhult, majdnem egynemû masszává vált hozzáadjuk a cukrot, és 10 ? 15 percig együtt fõzzük tovább, míg a leve teljesen elfõ.
  6. Az utolsó tíz percben beleállítjuk szárával felfelé, virágjával lefelé a bodzatányérokat, majd, ha eléggé átvette az ízét eltávolítjuk a bodzavirágokat.
  7. Amikor a dzsem készen van (ezt úgy ellenõrízzük, hogy egy tányérra kiveszünk néhány kanállal, ha kihülve megkocsonyásodik akkor jól van) forrón üvegekbe töltjük. Az üvekeket fedõ nélkül másnapig egy fehér lappal lefödve állni hagyjuk, így bebõrözik a teteje a dzsemnek. Másnap kis szalicilt hintünk a tetejükre, s fedõvel lezárjuk.
    Az kivi eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gõzölni.

Folytats a blogon ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2014/05...

sponsored links

Keres?s