Bodzavirágos eperlekvár tartósítószer nélkül

2014-06-06

sponsored links



A befektetett munka gyümölcse beérõben a kertben, így minden napra jut egy befõzés.
Nem sok semmibõl, de sokféle. 
2-3 naponta szedek pár kiló epret, bár folyamatosan fogyasztjuk nyersen, 
azért kerül belõle a kamrapolcra is.




A bodzavirágost mutatom elõször, igaz van még bodzavirág 
(tegnap este találtam néhány szép virágporost), de lassan lejár az ideje.
Aki beleszeret a bodzavirágos eperlekvárba, azt javaslom a bodzabokor északi oldalán kutakodjon.
Az itt leírt "alapszabályaim" betartva készültem elõ a befõzéshez (üvegek, dunszt, stb.).
Sûrû, "zselés" lekvárt terveztem, melynek elõkészítése este vette kezdetét,
 majd másnap délelõtt került üvegbe.
Az epret 20 %-nyi cukorral ízesítettem, de ettõl, ízlés szerint el lehet térni.
Friss bodzavirágot tettem bele, a fotókon már szárítottat látunk.




Bodzavirágos eperlekvár

Hozzávalók
eper (2 kg)
cukor (40 dkg)
agar-agar por (2 tk)
bodzavirág (20 ernyõ)

- Az epret megtisztítottam (persze elõtte leszedtem :), megmostam, utoljára folyóvíz alatt. 
(A folyóvizet felfogtam, a növények örömére.)
Ráöntöttem a fele cukrot és a fele bodzavirágot belecsipkedtem (csak a pici virágokat, a szárát nem).
Többször megkevertem, majd a hûvös kamrában töltötte az éjszakát.
- Fõzni tettem, ráöntöttem a többi cukrot és felforraltam. 
Botmixerrel összeaprítottam, úgy, hogy maradtak benne apró darabok.
Közben elkevertem az agar-agar port  -elõírás szerint-  0,5 dl hideg vízzel.
A forró lekvárból egy merõkanállal vettem ki hozzá, elkevertem, majd az egészet a lekvárba öntöttem.
Hagytam 5 percig hogy összeforrjon.
Beleraktam a lecsipkedett  bodzavirágok másik felét, majd a tüzet elzártam.
A lekvárt forrón üvegekbe töltöttem, az üvegeket tökéletesen záródó kupakkal lezártam.
Az elõkészített száraz dunsztba raktam és ott hagytam kihûlni.
Még egyszer a link, ahol írtam a befõzés alapjairól:




Kérem szépen, ha elviszel valamit a blogról, írást vagy fotót, akkor linkeld a forrást.
Így tisztességes....
Köszönöm.








Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s