Bodzaital és az öszön

2014-06-06

sponsored links

Még anyák napján, a borongós idõben elmentem Nagylábbal az erdõbe, s hazafelé belebotlottunk az éppen virágait bontogatogató bodzabokorba. Gyorsan elõkaptam egy zacskót, s néhány virágot leszedtem - több nem is volt még. Akármennyire kevés is lesz belõle - gondoltam, de legalább iszunk egy finom bodzaitalt. Nem, a megnevezés nem téves, nem szörpöt készítettem, hanem italt, ami higítás nélkül is fogyasztható - édesszájúak elõnyben - a szörp ugyanis Hildus áldásos tevékenységének köszönhetõen keletkezik a családunkban évrõl-évre. 
Az ital elkészült, meg is ittuk és bizony nem készült fotó.
Múlt héten Múzs munkahelyén jártunk egy kellemes céges-bográcsos rendezvényen, s a hihetetlen hidegnek köszönhetõen fenn a hegyen még javában virágzott a bodza. Szerencsére - vagy szokás szerint, mindkét állítás megállja a helyét - Múzs nem sietett minket hazavinni, így míg vártunk rá Nagylábbal a fagyos parkolóban, volt idõ egy nagy zacskót teleszedni az illatos virágokkal. Közel 6 liter ital lett a végeredmény, amit épp az imént szûrtem le.


Jöjjön a recept:

Bodzaital (2 literhez)

12 nagyobb bodzavirág
20 dkg cukor (ki milyet szeretne, a nádcukor is kiváló hozzá)
3 db citrom (a héj fogyasztásra alkalmas legyen - Aldiban általában kapható ilyen)
2 liter víz

A virágokat alaposan megmostam, szûrõbe tettem. Több nagy üvegbe - akinek nincs, használhat fazekat is - öntöttem a vizet (értelemszerûen a virágok darabszámához mérten felszorozva a fenti mennyiségeket), belemértem a cukrot, majd az alaposan megmosott citromok felét belenyomtam a lébe, a többit felkarikázva helyeztem az üvegbe, majd a virágok következtek. Az egészet alaposan összekevertem, fóliával, gumival lezártam és hûtõbe tettem. 4-5 napot kell itt töltenie az italnak, ami azonban fontos, minden nap meg kell keverni! Ezzel elkerülhetjük a penészedést, illetve jobban kioldódnak az aromaanyagok. Mikor elkészült, szûrõn átszûrtem, majd mehetett az üvegekbe. Nincs egyforma üvegem, teszem, amibe sikerül, hiszen nem is ez a lényeg. 
Aki teljesen átlátszó italra vágyik, gézen szûrje át, úgy az összes szárazanyag-tartalomtól megszabadulhat. Az elkészült nedû a hûtõben 2 hétig biztosan eláll, ha addig megmarad.


Úgy rémlik, nagymamám olvasztott cukrot tett a vízbe, de ez csak egy halvány emlék. Én nem veszõdnék vele, így is tökéletesen finom lesz, s nem kell még egy edényt elmosogatni.

Az ösztönrõl szólva pedig: Nagyláb lázas. Igyekszem rávenni, hogy igyon sokat, de úgy tûnik, vízre most nem vágyik, hát akkor mi legyen? Cukros italokat nem kap, a teára is húzza a száját. Gondoltam, adok neki a bodzaitalból, azonban a magas cukortartalom miatt neki higítva. Ízlett neki, issza is azóta a folyadékot, s közben kiderült, hogy a bodza lázcsillapító, izzasztó és immunerõsítõ. Éljen!

Próbálják ki! Érdemes.

Folytats a blogon ... belvarosikonyha.blogspot.com/2014/06/...

sponsored links

Keres?s