Bodzadzsem tartósítószer nélkül (Sambucus nigra termés)

2014-08-18

sponsored links



A Fekete bodza (Sambucus nigra) virágjából készült finomságok, ma már igen nagy népszerûségnek örvendenek. Hála a dekoratív, aromás, semmivel össze nem téveszthetõ illatának, 
sok család asztalára kerül a belõle készült szörp, más finomság. 
Ám sokan azt is tudjuk, hogy szárítva a házi patikában is ott a helye,
 jól jöhet majd a belõle készült tea a "megfázásos" idõszakban.
A Feketebodza gyógyhatásairól bõvebben itt írtam:




Viszont kevésbé megszokott a bodzabogyó, a Fekete bodza (Sambucus nigra) termésének felhasználása. 
Pedig, ha nem is oly illatos, a beltartalmi értékeiben roppant értékes gyógynövény.
Bõvelkedik flavonoidokban, antociánokban pl. szambucin (vízoldékony színanyagok), 
vitaminokban, ásványi anyagokban, gyümölcssavakban.
(Teljesség nélkül, de azért hogy lássuk milyen elképesztõ csodákat találunk a természeteben: 
magas az A-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin tartalma,
 kiemelkedõ a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium tartalma.
Bõségesen megtalálhatók benne a szerves savak: almasav, citromsav, klorogénsav. 
Tele van folsavval, pantoténsavval.)




A gyümölcsvelõt (készítményeket) a népi gyógyászat meghûlés ellen/esetén, 
reumás és idegfájdalmak enyhítésére ajánlja. 
Hashajtó, izzasztó, vizelethajtó. 
Immunmûködést serkentõ hatása figyelemreméltó!

Régen a bodzát a "szegény ember patikájának" nevezték, de nem csak a gyógyítószereket adta a szinte minden parasztudvarban jelenlévõ bodzabokor, minden részét felhasználták.
 Csemegét jelentett az állatnak, a tyúkok imádják a bogyót. 
Vastag és fiatal hajtásaiból (ágai) készült a kerti szerszámok (ásó, kapa, villa, gereblye) nyele.
A különféle furulyák készítéséhez ma is használatos és más fúvós hangszerekhez 
(a Fiamnak van belõle készült tilinkója :), meg persze ki ne hallott volna a bodzasípról :)
A levelét tehetjük a komposzthoz, segíti a "bomlást", a letört ágacskát meg szokás a vakond vájatába dugni, nem szereti a szagát :) 
Ne feledjük, hogy minden állat hasznos! a vakondnak is dolga van, mellesleg védett és nagyon aranyos :)
 a harmóniára törekedjünk magunkban és akkor nem fog a vakond sem zavarni :)




Most viszont gyûjtsünk a természet kincsestárából bodzabogyót és készítsünk belõle dzsemet 
meg szörpöt (írom azt is) szárítsunk a bogyóból a téli teakeverékbe (találni a blogon)
 és szépítészeti célra (ez is lesz).


 


Bodzadzsem

hozzávalók
bodzabogyó
cukor
agar-agar (elmaradhat)

Amennyi a bodzabogyó tiszta (nettó) súlya, ugyanannyi cukrot adtam hozzá. 
A (répa)cukor helyett választhatunk más édesítõszert is, sõt eltehetünk dzsemet édesítés nélkül is, 
csak a bogyókat. Amennyiben késõbb felbontáskor mégis vágyunk egy kis édességre, 
adhatunk hozzá majd akkor, pl. mézet (hidegen).
Kevéske agar-agart tettem most bele, csakis tapasztalatszerzés céljából, ezt nyugodtan elhagyhatjuk.


...mosás elõtt...
...összekevertem a cukorral...

Tehát:
a dzsemhez leszemeztem a legszebb fürtöket, alaposan többször -szûrûben-  megmostam, 
lecsepegettem róla vizet, majd ugyanannyi cukorral kevertem össze és egy éjjel állni hagytam.
 Másnap reggel fõztem fel. Tettem bele egy kevés agar-agart (alga- amitõl sûrûbb) de anélkül is lehet, 
esetleg picit tovább kell fõzni.
Tiszta elõre elkészített üvegekbe töltöttem, légmentesen lezártam és a száraz dunsztba raktam,
 majd ott hagytam kihûlni (24 óra).

 A tartósítószer nélküli befõzés alapjairól itt írtam:




- A zöld részeket (a kocsányt is), ami ilyenkor már piros (lásd képek) el kell távolítani! 

- Nagyobb mennyiségeben ne fogyasszuk  -ezt sem-, gyógyhatású növény.
A gyógyhatású növényeket (melyik nem az...) legyen az virág, levél, szár, termés, mindegy,
nem fogyasztjuk az év minden napján, sem terápiás céllal, sem élvezeti céllal, legfeljebb kúraszerûen.
Esszük, isszuk amikor megkívánjuk, napokig, esetleg hetekig, majd szünet!!!
A teát sem, a szörpöt sem, a lekvárt sem, sõt még a petrezselyem pistu-t sem.

- Amennyiben áldott állapotban vagy, túlérzékeny vagy, legyél óvatos.

- Hasonló faj a Fürtös bodza (S. racemosa) és a mérgezõ Gyalogbodza (S. ebulus),
 legyünk nagyon körültekintõek, tájékozódjunk hozzáértõtõl!









Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s