Birsalmasajt

2014-01-03

sponsored links





HozzĂĄvalĂłk:

1 kg birsalma
60-80 dkg cukor (ízlés szerint)
1 citrom

Elkészítése:

A szĂ©p Ă©rett, sĂĄrga hĂ©jĂș gyĂŒmölcsrĂ”l eltĂĄvolĂ­tjuk a bolyhos rĂ©teget, alaposan megmossuk, megtisztĂ­tjuk az esetleges barnĂĄs, hibĂĄs rĂ©szektĂ”l, felnegyedeljĂŒk, Ă©s kivĂĄgjuk a maghĂĄzĂĄt. 
Jó erÔs, éles késsel kell dolgoznunk, a kemény részek miatt kissé nehéz vele boldogulni.
A kivĂĄjt, Ă©p, egĂ©szsĂ©ges maghĂĄzat kĂŒlön feltesszĂŒk fĂ”zni kevĂ©s vĂ­zben.

HibĂĄtlan bevonatĂș, vagy rozsdamentes edĂ©nybe tesszĂŒk a darabolt gyĂŒmölcsöt, rĂĄfacsarjuk a citromlevet, kevĂ©s vizet adunk hozzĂĄ, majd puhĂĄra fĂ”zzĂŒk, idĂ”nkĂ©nt megkevergetve. Botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tjĂŒk, Ă©s hozzĂĄszĂ»rjĂŒk a maghĂĄzak levĂ©t is.
BeleszĂłrjuk a cukrot (nĂĄlam 60 dkg volt kilĂłnkĂ©nt, a tisztĂ­tott gyĂŒmölcs mennyisĂ©gĂ©hez lett arĂĄnyĂ­tva), ismĂ©t felforraljuk, Ă©s addig fĂ”zzĂŒk, mĂ­g egynemĂ», sĂ»rĂ», krĂ©mes ĂĄllagot nyerĂŒnk.
ÍzesĂ­thetjĂŒk Ă”rölt fahĂ©jjal Ă©s szegfĂ»szeggel.
FakanĂĄllal kevergetni kell ĂĄllandĂłan, mert amikor mĂĄr jĂłl felforrĂłsodik Ă©s sĂ»rĂ»södik, akkor pöfögni, bugyborĂ©kolni fog a massza, ezĂ©rt vigyĂĄzzunk a kezĂŒnkre!

Amikor kellĂ”kĂ©ppen besĂ»rĂ»södött a massza Ă©s kĂ©szen vagyunk a fĂ”zĂ©ssel, sĂŒtĂ”papĂ­rral vagy zsĂ­rpapĂ­rral bĂ©lelt lapos tĂĄlcĂĄra, tepsibe simĂ­tjuk. 
DĂ­szĂ­thetjĂŒk pörkölt diĂłszemekkel, vagy mandulĂĄval is.
Amikor teljesen kihûl és megdermed, felcsíkozhatjuk, vagy feldarabolhatjuk tetszés szerinti kockåkra, és cukorban megforgathatjuk.

ÍzlĂ©ses formĂĄkba, pl. Ă”zgerincformĂĄba is önthetjĂŒk, elĂ”tte hideg vĂ­zzel kell a formĂĄt kiöblĂ­teni.
Ha van alkalmas hĂ»vös, szĂĄraz helyĂŒnk, levegĂ”n is hagyhatjuk 2-3 hĂ©tig, hogy kiszĂĄradjon. IdĂ”nkĂ©nt meg kell forgatni, hogy minden oldalĂĄn egyformĂĄn szikkadjon. Majd sĂŒtĂ”papĂ­rba/zsĂ­rpapĂ­rba, vagy celofĂĄnba csomagolva sokĂĄig tĂĄrolhatjuk, akĂĄr hosszĂș hĂłnapokon keresztĂŒl is. Így elcsomagolva hĂ»tĂ”ben is tarthatjuk, hogy hideg helyen legyen.
Tulajdonképpen miutån kihûlt, azonnal fogyasztható.

 FotĂł forrĂĄs ITT.

A birsalmĂĄt oktĂłberben szedik a fĂĄrĂłl, akkor mĂ©g ĂĄltalĂĄban inkĂĄbb zöld a hĂ©ja, utóérĂ©ssel Ă©rik be teljesen, akĂĄr hetekig is eltarthat, mĂ­g teljesen beĂ©rik. RĂ©gen faluhelyen szinte minden hĂĄznĂĄl volt birsalmafa (nĂĄlunk is), Ă©s a hatalmas, gyönyörĂ», hibĂĄtlan gyĂŒmölcsöket a fĂ»tetlen ?tisztaszobĂĄban? tartottĂĄk fenn a szekrĂ©ny tetejĂ©n, egymĂĄstĂłl tĂĄvolabbra, hogy ne Ă©rjenek össze a gyĂŒmölcsök. Ilyenkor az egĂ©sz szobĂĄt bejĂĄrta a birs finom illata, olyan volt, mint egy termĂ©szetes lĂ©gfrissĂ­tĂ”.
Én nyersen is szerettem, amikor mĂĄr teljesen beĂ©rett, jĂł erĂ”s fogak kellenek hozzĂĄ, Ă©s ami azt illeti, elĂ©ggĂ© fojtĂłs, nehezen nyelhetĂ”. :-)

A birsalma felhasznålåsa (Wikipédia):

Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykås ízû. A legfinomabb almabor készíthetÔ belÔle. Kemény ållaga miatt több munkaråfordítåst igényel a tisztítåsa, darabolåsa és a préselése is, ezért kevesebben vållalkoznak rå.
FogyaszthatĂł azonban megsĂŒtve is, de kĂ©szĂ­tenek belĂ”le gyĂŒmölcslevet, gyĂŒmölcszselĂ©t, befĂ”ttet, kompĂłtot, gyĂŒmölcslevest, kandĂ­rozzĂĄk. MegfĂ”zött gyĂŒmölcshĂșsa alkalmas likĂ”rök, lekvĂĄrok,hĂșsĂ©telek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re. SavanyĂ­tott kĂĄposzta eltevĂ©sĂ©nĂ©l aromaanyagkĂ©nt hasznĂĄlhatĂł. Kellemes illata miatt falusi lakĂĄsok hagyomĂĄnyos illatosĂ­tĂł szere.
TermĂ©se pektinben gazdag, nyĂĄkoldĂł hatĂĄsĂș. TermĂ©szetes pektinforrĂĄsnak is hasznĂĄljĂĄk.
A nĂ©pi gyĂłgyĂĄszat egĂ©sz magvait köhögĂ©scsillapĂ­tĂłkĂ©nt, enyhe hashajtĂłkĂ©nt alkalmazza. KenĂ”csökben repedezett bĂ”r, Ă©gĂ©si sĂ©rĂŒlĂ©sek, felfekvĂ©sek, aranyĂ©r kezelĂ©sĂ©re hasznĂĄlatos, a kozmetikĂĄban kenĂ”csalapanyag. NyĂĄlka- Ă©s cserzĂ”anyagokban gazdag leve a szĂĄj Ă©s a garat enyhĂ©bb gyulladĂĄsos megbetegedĂ©seinek, bĂ©lproblĂ©mĂĄknak ellenszere.

kisebbnormĂĄlnagyobb



Folytatás a blogon ... nassolo.blogspot.com/2014/01/birsalma...

sponsored links

Keres?s