Bejgli goly?(torta)

2023-12-14

sponsored links

 















Nem m?lhat el kar?csony bejgli n?lk?l. Minden ?nnepi asztalon el?kel? helyet foglal el a s?tik k?z?tt ?s szerintem a leghamarabb is fogy el. A hagyom?nyos bejgli nekem m?r kicsit unalmas, ?gy tavaly ?j?t?sk?nt a mini falatnyi v?ltozat?t k?sz?tettem el, nagy sikere volt a megaj?nd?kozottaim k?r?ben is. Id?n viszont megl?ttam a neten a bejgli "goly?s?tott" v?ltozat?t, nem is volt k?rd?s, hogy kipr?b?lom-e?  Igaz kicsit munk?sabb, mintha r?dban k?sz?ten?nk, de egy j? kis kar?csonyi zene mellett hamar elrep?l az id?. ?n most n?gy f?le ?zzel t?lt?ttem: di?s, m?kos, geszteny?s ?s h?zi szilvalekv?ros, de lehet b?rmilyen t?ltel?ket beletenni ami nem ?ztatja el a t?szt?t. Az eredeti recepten annyit v?ltoztattam, hogy a t?ltel?kbe kev?s citrush?jat is reszeltem, ezzel hozz?adva egy kis plusz ?de ?zt. Betettem a vide?t, hogy l?ss?tok az eg?sz folyamatot. ?rdekess?ge m?g, hogy lehet csak goly?kat s?tni vagy el lehet k?sz?teni tortaform?ban tort?nak is. Nagyon puha, oml?s t?szt?ja van, nem sz?raz, t?redez?s, m?r nyersen is nagyon ?lvezetes dolgozni vele. Egy goly?bis pedig pont akkora adag, ami m?g j?l esik a f??tkez?s ut?n, vagy k?t ?tkez?s k?z?tt, de nem tel?t el t?ls?gosan. Aki id?n bejgli ter?n szint?n ?j?tana, aj?nlom kipr?b?l?sra.


 Bejgli goly?(torta)

Hozz?val?k:

t?szta:

  • 50 dkg liszt
  • csipet s?
  • 3 g por?leszt?
  • 6 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj 
  • 1,5 dl hideg tej
  • 1 toj?ss?rg?ja 
  • narancsaroma - ?zl?s szerint 

leken?shez:

  • 1 toj?ss?rg?ja
  • 1 toj?sfeh?rje

Di?s vagy m?kos t?ltel?k:

  • 20 dkg dar?lt di? / m?k
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk ?r?lt fah?j
  • kev?ske hideg tej
  • di?hoz 1/2 bio narancs reszelt h?ja, m?khoz 1/2 bio citrom reszelt h?ja

Gesztenye t?ltel?k:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 2 ek porcukor - vagy ?zl?s szerint
  • rumaroma

Szilvalekv?ros t?ltel?k:

 Elk?sz?t?se:

  1. Egy nagy t?lba ?ntj?k a lisztet, elkeverj?k benne a csipet s?t, hozz?adjuk a por?leszt?t, cukrot, tejet, toj?ss?rg?j?t, narancsarom?t ?s a felolvasztott, visszah?t?tt vajat.
  2. Sz?p sima t?szt?v? gy?rjuk.
  3. Letakarva 30-40 percet pihentetj?k, a t?szta nem fog t?l nagyra kelni.
  4. A t?szt?t kett?v?gjuk, enyh?n lisztezett fel?leten kb 1/2 cm vastagra ny?jtjuk.
  5. Nagyobb kock?kra v?gjuk, mindegyik k?zep?re b?ven tesz?nk t?ltel?ket ?s a t?szta n?gy sark?t befel? hajtogatva goly?v? form?ljuk.
  6. A m?sik t?szt?val ugyan?gy j?runk el.
  7. Ha tort?nak k?sz?tj?k, akkor s?t?pap?rral b?lelt kapcsos tortaform?ba rakjuk szorosan egym?s mell? a goly?kat, ha csak sim?n goly?kat szeretn?nk akkor s?t?pap?rral b?lelt tepsire rakosgatjuk ?ket.
  8. Mindegyik goly?csk?t alaposan megkenj?k felvert toj?ss?rg?j?val, hagyjuk teljesen megsz?radni, majd lekenj?k felvert toj?sfeh?rj?vel, ezt a r?teget is hagyjuk megsz?radni, ?gy lesz sz?p m?rv?nyos. (kb 30-40 percet pihentetj?k leken?sek ut?n)
  9. Hideg s?t?be tessz?k, majd 170?C-on 22-25 percet s?tj?k.




Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/202...

sponsored links

Keres?s