Bazsalikomos citromos pite

2014-04-18

sponsored links

 
A tavalyi nyár slágere volt kis családunkban a bazsalikomos citromos pite.
Egy nagyon finom változatát volt szerencsém megkóstolni egy akkoriban nyílt modern cukrászdában "beépített ügynökként". Ez volt az elsõ alkalom, hogy arra vetemedtem, hogy bazsalikomos édességet fogyasszak, és milyen jól tettem! A pályafutásom nem volt túl hosszú ebben a bizonyos cukrászdában, "ügynöknek" meg csapnivaló vagyok, így a recepttel nem kerültem közelebbi kapcsolatba. Márpedig én akartam még enni ilyen finomat, sõt a családomnak is be akartam mutatni, így nem maradt más, minthogy kitaláljak egy saját verziót.
 
Adott volt egy jól bevált piterecept, amit addig almás pitékhez használtam.
Csak a krémet kellett összerakni, tesztelgetni. Igazából egy kis netes kutakodás után pikk-pakk meg is alkottam az elsõ verziót, ami egybõl sikert aratott. :)
 
Majd egy év után, tegnap sütöttem újra ezt a kellemesen citrusos, halványan bazsalikomos omlós finomságot, amit jó szívvel ajánlok Nektek akár a húsvéti asztalra. Még nem késõ, gyorsan elkészíthetõ, csak szerezzétek be a hozzávalókat.
 
Következzen tehát a recept.
 
Pite tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 tojássárgája
8 dkg porcukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
ízesítésnek kevés õrölt szerecsendió
 
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd beleütjük a 2 tojás sárgáját, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Összegyúrjuk, majd becsomagolva kicsit pihentetjük a hûtõben. Addig elkészítjük a krémet.
 
Majd lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kitöltjük vele a piteformákat. Ebbõl a mennyiségbõl kijön egy nagy pite és a szélérõl levágott darabokból további 8-10 kis formát is kibélelhetünk. Villával megszúrkáljuk a tésztát, majd a 180-190°C-ra elõmelegített sütõben készre sütjük. Figyelni kell, mert a kicsi formák hamarabb megsülnek, õket ki kell venni kb. 15-20 perc után, míg a nagynak kell legalább fél óra, persze a sütõnktõl is függ.

Bazsalikomos citromkrém:
50 dkg mascarpone
1 citrom héja + 1/2 citrom leve
1 lime + 1/2 lime leve
2 csomag vaníliás cukor
kis csokor bazsalikom
 
A mascarponet habverõvel felverjük, belereszeljük a lime és a citrom héját, majd belefacsarjuk a levüket, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és alaposan elkeverjük. A bazsalikomot megmossuk és felaprítjuk, majd a krémhez adjuk.
 
Ha a piténk kihûlt, megtöltjük a krémmel, tetejét bazsalikom levelekkel díszíthetjük.
 
Nagyon finom, könnyen elkészíthetõ, különleges... egyszóval... azaz kettõvel:  
Próbáljátok ki!!! :)
 
 
Boldog Nyuszit!
 
 

 


 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/04/bazsal...

sponsored links

Keres?s