Barackos mandulás lepény ? a legegyszerûbb verzió

2014-08-19

sponsored links

Ismét a festõi Balaton-felvidéken töltöttünk egy hétvégét. Ilyenkor mindig várom, hogy majd ott is sütök, mert olyan jó utána a szabadban fotózni és az ottani kellékek közül válogatni. Most azonban sok programot terveztünk, és a szüleim is ott voltak, ezért tudtam, hogy valami nagyon egyszerû, gyors dolgot kell sütnöm.

Leveles tészta, egy kis ízesítés rá, egy tonna friss gyümölcs, ropogós mandula, és már kész is a legfinomabb, leggyümölcsösebb lepény, pite, bármi. Könnyû elkészíteni, sok gyümölcsöt fel tudunk használni hozzá, ha túlvásároltuk volna magunkat.



13



17



A Balatonon azonban nem úgy van az, hogy Gertike (én, khmmmm) kitalálja, hogy milyen jó lenne egy kis mandula a sütihez, benyúl a szekrénybe, mint otthon, kiveszi és kész-passz. Ott kéremszépen, meg kell érte dolgozni! Ráadásul nem is akárhogy. A telken sok minden megterem, apukám és anyukám gondos ápolgatásának köszönhetõen. Apukám szorgalmának köszönhetõen van vagy 10 kiló dió és egy nagy láda mandula, arra várva, hogy valaki megpucolja õket. Szóval a nyaralásba iktatott ?munkatábor? szerves része volt a dió- és mandulapucolás. Mielõtt bárki is azt gondolná, hogy az nem olyan nagy show, leülsz, pucolsz egy kicsit, aztán megsütöd?.na apukámmal ez nem így megy. Diót és mandulát pucolni (is) õ tud a legjobban. És az csak úgy jó, ahogy õ kitalálta a módszertant. Ezért a gyönyörû nagy étkezõsztalon a teraszon, felépít egy bunkert, ami majd felfogja az elpattanó héjdarabokat. Van egy terítõ, kizárólag erre a célra, amivel le kell teríteni az asztalt, majd erre jön egy vastag vágódeszka, mert mit képzelsz te, nem lehet csak a törõkövön törni, tönkre megy a drága jó asztallap. Szóval a vastag deszkára jön a törõkõ. Kapsz a munkaállomásra 3 vödröt is: egy a pucolt magoknak, egy a héjának (mert az megy majd a tüzelõre), és egy harmadik a rosszabb, kukacos daraboknak, amit majd a család szeme fénye, Loluka, a kistacskó kap meg. Ha felépült a munkaállomás, akkor még mindig nem kezdesz el törni, mert ugye még nem tudsz. Nem kaptál rá képzést apukámtól, hogy azt hogyan is KELL csinálni. Megmutatja, hogy melyik két ujjaddal kell fogni a diót, azt, hogy a kalapács melyik fele és milyen szögbõl érje a héjat. Igazából csak azért nincsenek kiragasztva Taylor-i munkafázisrajzok, mert mégiscsak enni is szoktunk annál az asztalnál. :) Na és akkor, ha túlvagyunk ezeken,  és megkaptad az on-the-job tréninget, akkor kezdheted a melót. Persze ettõl még 15 perc múlva, amikor arra jár, beszól, hogy jajjj de szarul áll az a kalapács a kezedben, de ez már csak ilyen. A mostani eligazítás extrája az volt, hogy apukám addigra már beöltözött a fûnyíráshoz és a legalább 40 éves , királykék, szakoktató köpenyében magyarázta a mandula- és diótörés rejtelmeit. Imádom! :)

Térjünk rá a sütire, és ígérem, én nem mondok meg mindent, hogy mit hogyan csináljatok. Csak adok néhány tippet.



10



20



Hozzávalók:

levelestészta (a legtöbb helyen már lehet kapni olyat, ami nem mirelit, és elõre egy sütõpapírra van feltekerve ? õ a mi emberünk most a gyorsaságfaktor miatt)

baracklekvár

kristálycukor

vaníliás cukor

fahéj

örölt, durvára vágott mandula

3 db õszibarack, vékonyra szeletelve



A leveles tésztát kigörgetjük a csomagolásból, és az alján lévõ sütõpapírral együtt egy tepsibe helyezzük. A tészta széleire kis falat csinálunk, hogy a lekvár ne menjen ki sütés közben, mert az csúnyán összeragacsozhat mindent. A falat az ujjainkkal csináljuk, semmi nagy dolgora nem kell gondolni. Így ni:



photo 1



A tésztát megszurkáljuk villával. Mivel nem akarjuk, hogy a leveles tészta felfújódjon a rétegek mentén, ezért nem sütjük elõ, majd csak a gyümölcsökkel megpakolva tesszük a sütõbe, és így nem lesz az a töredezõ, ?fullasztó? levelestészta-hatás.

A tésztát megkenjük baracklekvárral, majd meghintjük egy kis fahájjal. Nagyon jót tesz a barack a fahéjjal együtt! Megszórjuk örölt mandulával is, ez majd magába szívja a gyümölcsbõl a nedvességet. Erre pakoljuk a gyümölcsszeleteket, mindig egy kicsi átfedéssel egymáson. Így megint megszórjuk mandulával, és egy cukorkeverékkel: 2 ek. kristálycukort összekeverünk két zacsi vanillincukorral és egy pici fahéjjal. Ez szépen rápirul majd, és a puha tészta, és puha gyümölcs melett a cukros mandula ropogós kontraszt lesz.

Lássuk be, kb. 10 perc alatt elkészültünk ezzel, de abban már a gyümölcsszeletelés is benne van! ;) Mehet a sütõbe, 190 fokon, kb. 30 percre.

Isteni lesz, és ha szépen rétegeztük a gyümölcsöt, még látványra sem lesz utolsó! Ez is lehet egy gyors vendégváró, vagy csak egy lusta este sütije! Hamarosan jön ez a lepény másik verziója, addig is gyertek a facebookra is!



28


Hasonló bejegyzések:




1
Mandulás piskótatekercs trüffelkrémmel


2
Túró rudi pohárkrém piros bogyósokkal


photo 2
Tripla csokis cupcake


2
Hamburger-torta egyszerûen




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/08/19/ba...

sponsored links

Keres?s