Banános torta-pohárban

2014-02-06

sponsored links

banános karamellás 2

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez valóban tortának indult. Ám rá kellett döbbennem, hogy a tortaformám jóval nagyobb, mint amekkora tortaalapot el tudok készíteni az itthon lévõ alapanyagokból. Így lett belõle poharas édesség. De, ha netán valaki tortának akarja elkészíteni, egy 23 cm átmérõjû gyümölcstorta forma tökéletesen megfelelõ az itt megadott adagoknak. Még egy ötlet: lehet a mascarponét tejszínnel helyettesíteni, úgy is remek, és finom, de azt csak a tálaláskor érdemes rátenni.

Hozzávalók:

alaphoz:

80 dkg vaj

300 dkg csokis nápolyi

karamellához:

12 dkg vaj

12 dkg barna cukor

3 tubus sûrített tej

1 evõkanál kakaópor

tetejére

25 dkg mascarpone, vagy 4 dl tejszín

2 tojás

2 evõkanál barna cukor

1 rúd vanília belseje

6-7 kisebb,  vagy 5 nagy banán

A torta alaphoz a nápolyit egy zacskóban összetöröm egy klopfoló segítségével. A megolvasztott vajjal alaposan kidolgozom, a poharak aljába kanalazom vagy kibélelem a tortaformát. Beteszem a hûtõbe.

A karamellához megolvasztom a vajat, hozzá adom a cukrot, és folytonos keverés mellett, kis lángon  melegítem, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Plusz még 5 percig. Belekeverem a sûrített tejet, és addig melegítem mérsékelt tûzön, míg karamell színû nem lesz. Belekanalazom a poharakba. Keveset megtartok, és visszateszem a tûzre, a kakaóporral összemelegítem. Ha tortaformában készül, akkor azt minimum 30 percig kell hûteni, majd óvatosan kiszedni a formából, s úgy kanalazni rá a karamellt.

A két tojás sárgáját habosra keverem a cukorral, és a vaníliarúd belsejével, összekeverem a mascarponéval. A fehérjéket felverem.  Két banánt felkockázok, a mascarponéhoz keverem. Majd vegyítem a tojásfehérjével az egészet.

A banánokat felkarikázom, a karamellás rétegre fektetem, majd erre kerül a mascarponés keverék. Tetejére kakaós karamellát csurgatok.

Ha tejszínnel készül, akkor azt felverem, szintén adok hozzá banánkockákat. De akkor is a karamell rétegre fektetek két három sor karikázott banánt, és erre teszem a tejszínes banánt.

banános karamellás 3



Folytats a blogon ... reviczkyblog.com/2014/02/06/bananos-t...

sponsored links

Keres?s