Banoffee sajttorta

2014-02-06

sponsored links

Tervezgetem már egy ideje a banános sajttortát, de arra én sem számítottam, hogy ilyen brutális lesz. Igazi hétvégi torta! Tudjátok miért? Mert csak hétvégén van annyi idõnk, hogy le tudjuk futni/ugrálni a bevitt kalóriákat.  :)

A név elejét már elárultam: banán lakozik a tortában. A név másik fele pedig onnan jön, hogy az amerikai receptekben, ha a sütiben bármilyen formában karamell található (öntet, tejkaramella cukor, karamellizált bármi kis darabokban), akkor az már ?toffee?. Magyarul egy banános-karamellás sajttortáról van itt szó, kérem szépen, de nem sokkal cukibb név az, hogy ?Banoffee??! (Tudom, hogy most mindenki mondogatja magában:)) ) A süti legegészésgesebbnek mondható része a zabkeksz, ami tudjuk, hogy ugyanúgy tartalmaz cukrot, stb. csak a hangzása olyan megnyugtató. Aztán jön a vajon karamellizált banán, a krémbe pedig zsíros mascarpone és karamellás csoki kerül. Az egészet leöntjük egy kis vajkaramella öntettel, csak hogy jobban csússzon!

Most már talán érthetõ, hogy miért kell egy szelet után lefutni a maratont! :) Sebaj, kell egy kis élvezet! Vágjunk bele!



19



Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

25 dkg zabkeksz (abban a csomagban, amit én vettem, csak 22 dkg van?bátran egészítsük ki bármilyen kekszmorzsával)

10 dkg olvasztott vaj



2 nagy banán

1 ek. vaj

4 ek. barnacukor



50 dkg mascarpone

1 dl tejföl

fél citrom leve és héja

1,5 ek. liszt

15 dkg kristálycukor

1 cs vanillincukor

3 egész tojás

1 doboz Toffiffee csoki (hagyjunk pár darabot a díszítéshez) / 1 tábla karamellel töltött Milka



A sajttortát a hûséges blogolvasóim már félálomban is összerakják (volt már karácsonyi kiadás, meg egy gesztenyés is). Összetörjük a kekszet morzsásra, majd lelocsoljuk az olvasztott vajjal, és amikor már olyan, mint a vizes homok, akkor belenyomkodjuk egy sütõpapírral bélelt tortaforma aljába. Figyeljünk, hogy egyenletes legyen, és jól nyomkodjuk le. 165 fokos sütõben 10 perc alatt megsütjük a kekszalapot. Kivesszük, hagyjuk hûlni.

Eközben már neki is estünk a karamellizált banánnak: nehogy megijedjünk, nem kell, hogy lelki szemeink elõtt már a lángoló konyhánkat lássuk. A banánokat felkarikázzuk. Egy kis darab vajat egy teflonserpenyõben felolvasztunk, majd beledobjuk a banánkarikákat és meghintjük õket a barnacukorral (persze sima kristálycukorral is mûködik, de a barnacukornak selymesebb az íze). Ekkor pár percig bírjuk ki, hogy nem piszkáljuk a banánokat, hagyjuk a cukrot elolvadni. 1-2 perc után kevergethetjük, ha úgy látjuk, hogy valahol leragadna, leégne a cukor, de ez az egész karamellizálás nem kell, hogy hosszadalmas mûvelet legyen, csak egy picit szottyosodjon meg a banán, és ne maradjanak cukorkristályok. Egy deszkára kaparjuk ki a banánt és vágjuk kisebb darabokra. Ilyenkor már szinte egy pépes cucc az egész. Ezt öntsük a megsült kekszrétegre, és ezt is oszlassuk el egyenletesen.

Jöhet a sajtkrémréteg: mascarpone + tejföl + citrom + cukor + vanillincukor kézimexerrel elkever. Mehet bele a liszt, ezt is jól elkeverjük. A tojásokat egyenként adjuk a krémhez, és minden tojás után egy percig járassuk még a mixert. A csokit apró kokcákra, darabokra vágjuk, és legvégül ezt is belekeverjük a masszába. (Tipp: a mixeres kevergetések közben egy spatula vagy kanál segítségével szedjük le az edény oldalára felverõdött darabokat, mert ezek kis csomókat alkothatnak a kész krémben, ha csak a végén szedjük le õket.) Az egész krémsajtos cucc mehet a banánréteg tetejére, és betoljuk a tortát a sütõbe. Ugyanúgy 165 fok, kb. 40-45 perc elég neki. Zárjuk le a sütõt, de a tortát hagyjuk benne, akár egész éjszakára is, vagy amikor már lehûlt, tegyük be a hûtõbe.



A vajkaramella szósz:



fotó 3



Általában a karamellnek az az egy trükkje van, hogy amikor elsõ lépésként felolvasztjuk a cukrot, akkor addig nem szabad kavargatni, amíg el nem olvad. Tilos! Elõkészületként 2 evõkanálnyi vajat olvasszunk fel a mikróban, és kb. 1 dl habtejszínt szintén melegítsünk meg. Egy tiszta serpenyõt tegyünk föl a tûzhelyre, majd szórjunk bele kristálycukrot. Nekem 5-6 evõkanál cukor volt, mire ?elfedte? a serpenyõ alját. Hagyjuk felolvadni. Amikor elolvadt, beleöntjük a vajat. Ez kicsit sisteregni fog, nem kell megijedni. Szilikonspatulaval, vagy fakanállal elkeverjük, aztán szépen lassan beleöntjük a tejszínt is. Lehet, hogy a kicsit hidegebb tejszín hatására a cukor megkeményedik. Ilyenkor sem kell pánikba esni, hagyjuk fent a gázon, kevergessük, és szépen lassan el fog olvadni az összeállt cukordarab. Ennél a pontnál én még kevertem bele egy kis kristálycukrot, hogy picit sûrûbb öntetet kapjak. Szóval ezzel még játszhatunk ilyenkor (plussz egy kis cukor, plussz egy kis tejszín). Azt azonban tartsuk szem elõtt, hogy ahogy az öntetünk kihûl, be fog sûrûsödni.

Aztán ne sajnáljuk ezt az aranyszínû, sûrû, bársonyos szószt a tortáról! Aki szereti a különlegességet, tehet egy kis sót a karamellszószba, igazán egyedi ízhatás!

Hát nem gyönyörû, ahogy minden réteg látszik?! A keksz, a banán, a csokidarabos sajtkrém, vajkaramella öntet?.hmmmmm! Jó étvágyat, jó futást! :)



2





10


Hasonló bejegyzések:




Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta
Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta


fotó 4
Gesztenyés sajttorta


p3
Csokis-diós banánkenyér


photo 3
Hófödte Oreo golyók




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/02/06/ba...

sponsored links

Keres?s