Balatonboglár, a Szüreti Fesztiválon innen és túl (rövid útirajz)

2014-08-09

sponsored links

Boglári látképBoglári látkép



Az augusztusi Szüreti Fesztivál (ideje 15 és 20 között) kétségtelenül feldobja a csendes Balaton melletti település életét. Mi júlisusban voltunk itt, amikor is csak amolyan két standos halászlé fesztivál volt,többször is elsétáltunk arra, hogy csalódottan rájöjjünk, tényleg ez a pár sátor a halászléfesztivál?!



A piac


A piacozás nagy élmény volt. A nemrég épült helyen a kistermelõk portékái szépek, ízletesek, azóta sem vettem/ettem itt Budán olyan finom, édes, zaftos Lucullus paradicsomot,  mint ott. Meglepõ volt számomra az is, hogy az árut, a gyümölcstõl a zöldségig én válogathattam ki, itthon rászólnak az emberre, ha egyáltalán hozzányúl valamihez.



Piac és

Piac2

Út a kilátóhoz


Ut a kilátohoz

A várdomb talaja  kb. 1 millió éves, vulkanikus eredetû, 1977-ben nyilvánították természetvédelmi területté. A fásítását 1900-as évek elején kezdték meg, akkor került ide a feketeerdõ-liget is.

Fenyõliget a KilátónálFenyõliget a Kilátónál

Valamikor földvár volt itt. A kilátótól északra az orom felé található egy hatalmas kõ, rajta patanyommal,  amit  a monda szerint egy török janicsár ejtett, amikor magyar üldözõi elöl a szakadékba ugratott.

A város jelképévé vált Gömbkilátó Xantus János nevét viseli, az 1959-es BNV kiállítási darabja volt és 1967-ben került mai helyére. Éjszakánként kivilágítva szép látványossága a városnak.

A kilátóA kilátó



A part

A partrólA partról



DSC08056



KikötõKikötõ



És néhány falat?


Halászlé, hát igen, a nélkül nem akartunk hazamenni?.A kikötõi Kikötõbe ültünkbe, estefelé. A kiszolgásás kicsit lassú volt, a halászlé kissé sós, a benne levõ hal viszont nagyon finom, omlós. A gyerekek gyrosa és a sült krumpli ízletes. Még annak ellenére is szerethetõ volt a hely,  hogy az utolsó falat szálka a torkomon akadt.

Nagyon jó a konyhája a Fehér Ló Pizza & Grill-nek a strand bejáratánál. Sajnos a  jegyzetemet elkavartam és már nem emlékszem pontosan az étel nevére, valami lapon sült csirkesteak volt gyümölccsel, fûszeres hasábburgonyával?nagyon finom volt! És az árai is kellemesek.

Nem úgy, mint a felkapott Gianpiero?s-nak.  Ha most visszamennék biztosan nem paradicsomos-csirkés mozzarellás pennét választanék.

Boglár


Hasonló bejegyzések:




Vidék Íze 1
Görögös hangulatban a Vidék Íze magazinban


Karamellás, almás
Süti karamellizált almával


Korfui sült zöldségek
Korfui sült zöldségek (briam)


görögtepsiscsirke
Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel




Folytats a blogon ... marmalade.cafeblog.hu/2014/08/09/bala...

sponsored links

Keres?s