Balatonboglár, a Szüreti Fesztiválon innen és túl (rövid útirajz)
sponsored links
Boglári látkép
Az augusztusi Szüreti Fesztivál (ideje 15 és 20 között) kétségtelenül feldobja a csendes Balaton melletti település életét. Mi júlisusban voltunk itt, amikor is csak amolyan két standos halászlé fesztivál volt,többször is elsétáltunk arra, hogy csalódottan rájöjjünk, tényleg ez a pár sátor a halászléfesztivál?!
A piacozás nagy élmény volt. A nemrég épült helyen a kistermelõk portékái szépek, ízletesek, azóta sem vettem/ettem itt Budán olyan finom, édes, zaftos Lucullus paradicsomot, mint ott. Meglepõ volt számomra az is, hogy az árut, a gyümölcstõl a zöldségig én válogathattam ki, itthon rászólnak az emberre, ha egyáltalán hozzányúl valamihez.
és
A várdomb talaja kb. 1 millió éves, vulkanikus eredetû, 1977-ben nyilvánították természetvédelmi területté. A fásítását 1900-as évek elején kezdték meg, akkor került ide a feketeerdõ-liget is.
Fenyõliget a Kilátónál
Valamikor földvár volt itt. A kilátótól északra az orom felé található egy hatalmas kõ, rajta patanyommal, amit a monda szerint egy török janicsár ejtett, amikor magyar üldözõi elöl a szakadékba ugratott.
A város jelképévé vált Gömbkilátó Xantus János nevét viseli, az 1959-es BNV kiállítási darabja volt és 1967-ben került mai helyére. Éjszakánként kivilágítva szép látványossága a városnak.
A kilátó
A part
A partról
Kikötõ
Halászlé, hát igen, a nélkül nem akartunk hazamenni?.A kikötõi Kikötõbe ültünkbe, estefelé. A kiszolgásás kicsit lassú volt, a halászlé kissé sós, a benne levõ hal viszont nagyon finom, omlós. A gyerekek gyrosa és a sült krumpli ízletes. Még annak ellenére is szerethetõ volt a hely, hogy az utolsó falat szálka a torkomon akadt.
Nagyon jó a konyhája a Fehér Ló Pizza & Grill-nek a strand bejáratánál. Sajnos a jegyzetemet elkavartam és már nem emlékszem pontosan az étel nevére, valami lapon sült csirkesteak volt gyümölccsel, fûszeres hasábburgonyával?nagyon finom volt! És az árai is kellemesek.
Nem úgy, mint a felkapott Gianpiero?s-nak. Ha most visszamennék biztosan nem paradicsomos-csirkés mozzarellás pennét választanék.
Görögös hangulatban a Vidék Íze magazinban
Süti karamellizált almával
Korfui sült zöldségek (briam)
Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel
Az augusztusi Szüreti Fesztivál (ideje 15 és 20 között) kétségtelenül feldobja a csendes Balaton melletti település életét. Mi júlisusban voltunk itt, amikor is csak amolyan két standos halászlé fesztivál volt,többször is elsétáltunk arra, hogy csalódottan rájöjjünk, tényleg ez a pár sátor a halászléfesztivál?!
A piac
A piacozás nagy élmény volt. A nemrég épült helyen a kistermelõk portékái szépek, ízletesek, azóta sem vettem/ettem itt Budán olyan finom, édes, zaftos Lucullus paradicsomot, mint ott. Meglepõ volt számomra az is, hogy az árut, a gyümölcstõl a zöldségig én válogathattam ki, itthon rászólnak az emberre, ha egyáltalán hozzányúl valamihez.
és
Út a kilátóhoz
A várdomb talaja kb. 1 millió éves, vulkanikus eredetû, 1977-ben nyilvánították természetvédelmi területté. A fásítását 1900-as évek elején kezdték meg, akkor került ide a feketeerdõ-liget is.
Fenyõliget a Kilátónál
Valamikor földvár volt itt. A kilátótól északra az orom felé található egy hatalmas kõ, rajta patanyommal, amit a monda szerint egy török janicsár ejtett, amikor magyar üldözõi elöl a szakadékba ugratott.
A város jelképévé vált Gömbkilátó Xantus János nevét viseli, az 1959-es BNV kiállítási darabja volt és 1967-ben került mai helyére. Éjszakánként kivilágítva szép látványossága a városnak.
A kilátó
A part
A partról
Kikötõ
És néhány falat?
Halászlé, hát igen, a nélkül nem akartunk hazamenni?.A kikötõi Kikötõbe ültünkbe, estefelé. A kiszolgásás kicsit lassú volt, a halászlé kissé sós, a benne levõ hal viszont nagyon finom, omlós. A gyerekek gyrosa és a sült krumpli ízletes. Még annak ellenére is szerethetõ volt a hely, hogy az utolsó falat szálka a torkomon akadt.
Nagyon jó a konyhája a Fehér Ló Pizza & Grill-nek a strand bejáratánál. Sajnos a jegyzetemet elkavartam és már nem emlékszem pontosan az étel nevére, valami lapon sült csirkesteak volt gyümölccsel, fûszeres hasábburgonyával?nagyon finom volt! És az árai is kellemesek.
Nem úgy, mint a felkapott Gianpiero?s-nak. Ha most visszamennék biztosan nem paradicsomos-csirkés mozzarellás pennét választanék.
Hasonló bejegyzések:
Görögös hangulatban a Vidék Íze magazinban
Süti karamellizált almával
Korfui sült zöldségek (briam)
Görög háziasszonyok kedvence: tepsis csirke citrommal és sült zöldségekkel