Bakonyi sertéscomb
sponsored links
Panki a zabbal kapcsolatban megengedõ. Én azt vallom, hogy kizárólag olyanok használják a zabot, akiknek semmiféle allergiát nem okoz, hiszen a zabban lévõ aveninre vannak olyan gluténérzékenyek, fõleg gyerekek, akik érzékenyen reagálnak. Panki linkjére kattintva a receptjét zabos változatban olvashatjátok, én 100% paleossá tettem.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb (ez az étel természetesen csirke vagy pulykamellel is készíthetõ, de egybehangzó véleményünk szerint így a legjobb)
- 1 kg csiperkegomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2,5 dl magtej – pl. újabban készen is lehet kapni mandulatejet az Intersparban; lehet kókusztej is, de akkor az átható kókusz ízét kalkuláljuk bele az étel ízébe
- Sûrítésre javaslom a napraforgó bél lisztet, vagy a szezámlisztet – 2-3 evõkanállal
- Só, bors, õrölt kömény
- Zsír a hagyma alá és a hús fûszerezéséhez
Elkészítés:
- A húst vékonyra szeleteljük, kiklopfoljuk és befûszerezzük (lágy zsírban elkeverve a fûszerek, és ezzel bekenve), majd sütõ zacskóba téve, a sütõben megsütjük
- A hagymát apróra vágjuk, zsíron megfonnyasztjuk, majd az apróra vágott gombával együtt, lassú tûzön megpároljuk, fõzzük; Közben sózzuk, borsozzuk. (Én nem szoktam vizet tenni hozzá, mert a gomba elég hamar levet ereszt és annyi elég is ahhoz, hogy tudjuk kevergetni, ezért inkább utólag tegyünk majd hozzá (ha szükséges), minthogy híg legyen!)
Ha megpuhult, ráöntjük a mártást, amit a következõképpen készítünk:
- A maglisztet alaposan elkeverjük a magtejben, akár botmixert is használhatunk, hogy teljesen csomómentes legyen. Kicsi vízzel hígíthatunk rajta, a lényeg, hogy olyasmi sûrûségû legyen, mint egy habarás
- A gombára öntjük, és jól elkeverjük. Ha túlságosan besûríti, vízzel utólag korrigálhatunk rajta, hogy elérjük a megfelelõ állagot
- Néhány perc óvatos fõzés után rászedjük a megsült húst a szaftjával együtt és már kész is