Bagel

2014-01-09

sponsored links


A bagel egy kelt tésztás péksüti, amit kézzel formáznak gyûrû alakúra, elõször lobogó cukros vízbe dobják, majd kisütik. Az eredmény egy sûrû, tömör tészta, ropogós, barna héjjal.Általában különbözõ magvakkal
 ( mák, szezámmag, tökmag) szórják meg a tetejét.
A bagel Amerikában, Kanadában, az Egyesült Királyságban vált népszerûvé, fõleg a zsidók-lakta területeken. További érdekességek a bagelrõl itt olvashatók, angolul.
Kipróbálni kötelezõ, semmi bonyolult hozzávaló nem kell, roppant olcsón elõállítható és szuper reggelire egy kis vajjal, sonkával, sajttal, de akár édesen lekvárral, mézzel is fogyaszthatjuk!
A recept innen.


Hozzávalók:
9 db-hoz

7 gr szárított élesztõ
1 ek. cukor
2 tk.só
300 ml langyos víz
450 gr kenyérliszt

1 ek. olaj

A "fõzéshez":
3 ek. cukor
víz

A tetejére:
mák, szezámmag, tökmag


Elkészítés:
1. Egy tálba szórjuk az élesztõt, a cukrot és felöntjük 100 ml langyos vízzel. Hagyjuk felfutni az élesztõt, ez kb. 10 perc.
2. Ezután hozzáadjuk a maradék 200 ml langyos vizet, a sót, a lisztet és összedolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még lisztet. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát ( kb. 10 perc), amíg szép sima, hólyagos, levegõs nem lesz.Kenjük meg 1 ek. olajjal a gombócot és letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. ( kb. 1 óra)
3. Ha megkelt, gyúrjuk át és vegyük 9 egyenlõ részre, egyenként 80 gr-osak lesznek kb. a bucik.Formáljuk õket gömböccé, kicsit lapítsuk el és egy fakanál nyelét nyomjuk át a közepén, hogy egy lyuk keletkezzen. Ezután kézzel kicsit húzzuk szét a bagelt úgy, hogy a lyuk átmérõje kb. 3 cm legyen.
4. Forraljunk vizet egy  lábasban, adjunk hozzá 3 ek. cukrot. Dobjunk bele a forrásban lévõ vízbe egyszerre 3 bagelt és fõzzük 1-2 percig, közben fordítsuk is meg, mikor feljött a víz tetejére. Kicsit meg fog nõni és megváltozik a felülete. Hasonlóképp járjunk el a többivel is, szûrõkanállal vegyük ki, csepegtessük le és költöztessük õket sütõpapírral bélelt tepsire.
5. Ekkor megint vegyük elõ a fakanalat és nagyítsuk meg a bagel közepén található lyukat ( fõzéskor kicsit összemegy). Szórjuk meg tetszés szerint magokkal és 220 fokra elõmelegített sütõben 20-25 percig süssük. Akkor jó, ha barna és ropogós a külseje és ha meglopogtatjuk egy hústûvel vagy késsel, akkor üregesnek tûnik. 
Nagyon ropogós lesz a héja, a belseje pedig tömör, sûrû, masszív. Csodálatos, én szerelembe estem, próbáljátok ki Ti is és essetek Ti is szerelembe :)








Folytats a blogon ... szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s