Babgulyás bográcsban

2014-08-18

sponsored links


Ezt az õrülten finom ételt egy hétvégén készítettük barátainkkal, az erdõn. Nem figyeltem a pontos mennyiségekre, de ennél az ételnél nem is szükséges betartani, a lényeg a hozzávalókon van, ezen túl pedig mindenki saját maga döntheti el, hogy mibõl mennyit szeretne beletenni. Mindenképp nagyon finom lesz, fõként, ha a szabadban fogyasztjuk, kedves társaságban.
Saját termesztésû zöldségeket használtam hozzá, ezért plusz finomságot kaptunk cserébe :)

Hozzávalók (kb 6 személyre):

  • 1 csont nélküli füstölt csülök (kb 1,5 kg)
  • kb 60 dkg szemesbab (fehér aprószemût használtam, de lehet nagyot is, tarkát stb)
  • 40-50 dkg krumpli
  • 4 fej hagyma
  • 4 sárgarépa
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 kisebb paprika (piros és zöld)
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 2-3 dl olaj
  • 4-5 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3-4 dl tejföl
  • pirospaprika
  • ecet
  • só, õrölt bors
    Elkészítése:

    • A szárazbabot elõzõ este vízbe áztatjuk. Másnap leszûrjük, és félig megfõzzük.
    • Felforrósítjuk az olajat a bográcsban, majd megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, meg a petrezselyemgyökeret, illetve a kockára vágott paprikát. Együtt összepirítjuk.
    • Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott csülköt, a babérlevelet, az apróra vágott fokhagymát, és borssal megszórjuk.
    • Kavargatva fõzzük néhány percig, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, meg a félig megfõtt babot. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
    • A bab elkészülte elõtt kb 15 perccel hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és együtt készre fõzzük.
    • Az üstöt levesszük a tûzrõl. Összekavarjuk a tejfölet egy kevés meleg lével, majd az ételhez adjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt.
    • Ha szükséges, utánaízesítünk sóval, borssal, esetleg egy kevés ecettel ízlés szerint.
    • Tálaláskor csípõspaprikát, ecetet, hagymát, tejfölet, friss fehér kenyeret kínálhatunk hozzá.
    Tipp: Ha csípõsre szeretnénk, apróra vágott, vagy õrölt csilipaprikát kavarjunk bele.

    Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/08/babgul...

    sponsored links

    Keres?s