Babgulyás bográcsban
sponsored links
Ezt az õrülten finom ételt egy hétvégén készítettük barátainkkal, az erdõn. Nem figyeltem a pontos mennyiségekre, de ennél az ételnél nem is szükséges betartani, a lényeg a hozzávalókon van, ezen túl pedig mindenki saját maga döntheti el, hogy mibõl mennyit szeretne beletenni. Mindenképp nagyon finom lesz, fõként, ha a szabadban fogyasztjuk, kedves társaságban.
Saját termesztésû zöldségeket használtam hozzá, ezért plusz finomságot kaptunk cserébe :)
Hozzávalók (kb 6 személyre):
- 1 csont nélküli füstölt csülök (kb 1,5 kg)
- kb 60 dkg szemesbab (fehér aprószemût használtam, de lehet nagyot is, tarkát stb)
- 40-50 dkg krumpli
- 4 fej hagyma
- 4 sárgarépa
- 3 közepes paradicsom
- 2 kisebb paprika (piros és zöld)
- 2 petrezselyemgyökér
- 4-5 cikk fokhagyma
- 2-3 dl olaj
- 4-5 babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3-4 dl tejföl
- pirospaprika
- ecet
- só, õrölt bors
Elkészítése:
- A szárazbabot elõzõ este vízbe áztatjuk. Másnap leszûrjük, és félig megfõzzük.
- Felforrósítjuk az olajat a bográcsban, majd megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, meg a petrezselyemgyökeret, illetve a kockára vágott paprikát. Együtt összepirítjuk.
- Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott csülköt, a babérlevelet, az apróra vágott fokhagymát, és borssal megszórjuk.
- Kavargatva fõzzük néhány percig, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, meg a félig megfõtt babot. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
- A bab elkészülte elõtt kb 15 perccel hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és együtt készre fõzzük.
- Az üstöt levesszük a tûzrõl. Összekavarjuk a tejfölet egy kevés meleg lével, majd az ételhez adjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel együtt.
- Ha szükséges, utánaízesítünk sóval, borssal, esetleg egy kevés ecettel ízlés szerint.
- Tálaláskor csípõspaprikát, ecetet, hagymát, tejfölet, friss fehér kenyeret kínálhatunk hozzá.
Tipp: Ha csípõsre szeretnénk, apróra vágott, vagy õrölt csilipaprikát kavarjunk bele.