Babatáplálás ? Gluténbevezetés és egyéb nagy dilemmák

2014-01-04

sponsored links


Mától a blog tematikájában új fejezetet nyitok babatáplálás témakörben. Mióta megszületett kislányom, egyre jobban érdekel a babakonyha, gyerekétkeztetés ill. a terhesség, szoptatás alatti egészséges táplálkozás. A jövõben rendszeresen jelentkezem ezekhez a témákhoz kapcsolódó posztokkal.

baba_etetes

Kislányom hozzátáplálásának megkezdése óta tervezgetem ezeket a posztokat, amik már százszor megszülettek, újra és újra megfogalmazódtak, tökéletesedtek, újabb információkkal bõvültek, de mégis valami miatt csak elméletben léteztek. Azon tûnõdtem mostanság, miért van ez így.

Mondhatnám, hogy sok egyéb elfoglaltság van, fõleg most egy lassan 1 éves örökmozgó mellett, és a blog végülis egy hobbi, amire ha nincs idõ, akkor a sor végén várja az újraéledõ szebb jövõt, ami igaz is, de nem ez a valós indok. Egyszerûen nyomasztott a téma felelõssége. Próbáltam fejben összerakni az összes fontos információt, aminek szintézisébõl majd megszületik A MEGOLDÁS. De be kell látnom, ez ma 2013-ban, egyszerûen lehetetlen.

Mit értek ezalatt? Azt a dilemmát, amivel szerintem minden kisgyerekes anyuka szembesül. Baba- és gyerektáplálás témakörben egyszerûen nincs EGY IGAZ ÚT. Ha az ember elkezdi beleásni magát, töménytelen mennyiségû információt össze lehet gyûjteni. Szinte feldolgozhatatlanul sokat. Meg lehet kérdezni a nagymamákat és a hasonló korú kisgyerekes barátnõket (mert hát náluk ott a rutin meg az évek), a védõnõt és a gyerekorvost (mert velük rendszeresen kapcsolatban vagyunk, õk képviselik felénk a szakmát, a hivatalos verziót), egy gyermek dietetikust (ha nagyon alaposak akarunk lenni ), vagy elolvashatjuk az aktuális WHO és OÉTI ajánlásokat, az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollját, a Gyermekorvosi és Védõnõi Szakmai Kollégium csecsemõtáplálásra vonatkozó szakmai ajánlásait, a La Leche Liga állásfoglalását és még millió meg egy hitelesnek számító forrást?. hogy aztán jól összezavarodjunk.

Hasonlóan a felnõttkori vitaminszükséglet mennyiségérõl folytatott vitához (ami a másik kedvenc vesszõparipám), itt is párhuzamosan léteznek irányzatok szakmai körökben is. Innentõl pedig sakk-matt. Hitvitává fajul az eszmecsere.

Ha csak példaként veszem a szoptatás fenntartásának optimális idõtartamát, a hozzátáplálás megkezdésének és a glutén bevezetésének kérdését, hitelesnek mondható szakmai szervezetek egymásnak merõben ellentmondó nézeteket vallanak, nem beszélve a nem hivatalos verzióról.

Ha megkérdezzük szüleinket, õk elmesélik, hogy a mi generációnk már 1-2 hónaposan almalével, narancslével, banánnal és paradicsommal ismerkedett, 2-3 hónaposan kenyérbelet majszolt és 4 hó körül feles tejet iszogatott. Folyadékbevitelként a forralt lehûtött víz mellett jellemzõ(bb) volt a cukros víz és a cukros tea.

Ha megkérdezzük a nemrég szült barátnõket, õk elmesélik az általuk vallott nézeteket, amik sokfélék lehetnek, de hogy a nagyszülõs verziótól eltérnek, az szinte biztos, csak az a kérdés mennyire.

Ezek után elmegyünk a védõnõhöz, aki életkorától és általa vallott személyes meggyõzõdéstõl függõen sokfélét vallhat. Jellemzõen elmondható, hogy ismertetik a WHO állásfoglalását és a Gyermekorvosi és Védõnõi Szakmai Kollégium csecsemõtáplálásra vonatkozó szakmai ajánlásait, de a saját hitvallásuknak megfelelõ árnyalatban. Ez a személyes színezet akár a meddig szoptassunk kérdésben, akár a gluténbevezetés kapcsán tág értelmezési lehetõséget ad.

Ekkor dönthetünk úgy, hogy felkeressük egy gyermek dietetikus tanácsadását. Itt elhangzanak majd a hivatalos ajánlások. Szoptatás témakörben: kizárólagos szoptatás lehetõség szerint minimum 6 hónapig, szoptatás folytatása lehetõség szerint minimum az alapanyagok bevezetésének végéig ill. a szopizás fenntartása egészen addig, míg mind a babának, mind a mamának megelégedésére szolgál. Gluténbevezetés 17-26. hét között. De hogy például a gluténbevezetés kapcsán az ajánlásban szereplõ napi fél háztartási kekszet, mint megoldást követendõként említeik, vagy más (felesleges adalékanyagoktól mentes) gluténforrásokat javasolnak, azt már dietetikusa válogatja.

Én ezt a teljes utat bejárva végül arra jutottam, nincs más megoldás, mint végigolvasni a hivatalos ajánlásokat és felelõsségünk teljes tudatában döntést hozni.

A gluténbeveztés kapcsán nagyon jó szakirodalom Dr. Réthy Lajos Attila Civilizációs betegségek megelõzési lehetõségei csecsemõkorban címû 60 oldalas kis összefoglaló tanulmánya. Nem tudom, mennyire beszerezhetõ kisebb könyvesboltokban, de a neten biztosan rendelhetõ 1.300 Ft körüli értékben. Ill. a különbözõ hivatalos állásfoglalások a neten is elérhetõk például itt és itt.

Bár mi még nem nõttünk bele a játszóteres idõszakba, de óvatosan már közelítgetjük a környékét a napi séták során, azt már most érzékelem, az anyukák között micsoda csoportdinamikai õrületek alakulnak ki az étkeztetés kapcsán. Hogy a kölesgolyó vs. pufi döntési pont alapján baráti társaságok alakulnak vagy hullanak atomjaira, azt korábban sosem hittem volna.

És a nagyobb családi találkozók elõtt is érdemes felkötni a gatyát. Ez az a téma (az oktatás, egészségügy és a magyar foci mellett), amirõl mindenkinek véleménye van, és általában nem is rejti véka alá.

 

Zárásként a mi eddigi koncepciónk alappilérei:

- 6 hónapig kizárólagos szoptatás.

- Ennek ideje alatt a tejcit ételként és italként is értelmeztük (vagyis nem volt egyéb folyadékpótlás, szomjoltásra is ezt használtuk). Ezen lázas, hasmenéses problémából adódó folyadékvesztés esetén változtattam volna, de szerencsére nem volt rá szükség.

- A gluténbevezetés megtörtént a 22-26. hét között. A Holle márka Demeter minõségû gluténtartalmú gabonapelyheit anyatejben elkeverve, kiskanállal adtam, fokozatosan növelve az adagot, a 3. hét elejére jutottunk el a napi 1 teáskanálnyi mennyiséghez. Emésztési problémát nem okozott. A választásban a bio Demeter minõsítésen kívül számomra fontos volt, hogy a bevitt glutén a gabonán és B1 vitaminon kívül semmilyen adalékanyagot vagy egyéb szükségtelen vagy terhelõ összetevõt nem tartalmaz. A háztartási kekszek minõsége márkától függõen eltérõ lehet, de jellemzõen a következõ összetevõket tartalmazzák: búzaliszt, cukor, növényi olaj, glükóz szirup, térfogatnövelõ szerek, só, aromák, lisztkezelõszer. Ezért nem rájuk esett a választás.

- A hozzátáplálást 6 hó után kezdtük meg. Alapjaiban követtem a megszokott menetrendet, de kislányom reakciói alapján azért rugalmasan kezeltem a szabályokat. De ez a téma megér egy külön posztot. :)

- Amióta nem csak szopizik, azóta folyadékként vizet kap. Rendszeresen kínálva, hogy nagyjából minden nap meglegyen a hivatalosan ajánlott bevitel, ami 6-12 hó között 130ml /nap / testsúly kg körüli tartományban van (de ebbe beleszámolandó minden, a konkrét iváson kívül az anyatej és a többi étel folyadéktartalma is).  

A fent leírtak az én / mi döntéseink pontokba szedve, ami nem más, mint egy információforrás a sok közül, nem az egy igaz út.

 

A cél szerintem leginkább az lehet, hogy mi magunk képesek legyünk meghozni a magunk jó döntését, amivel a belsõ hang, a bennünk lakó anya teljes valójával egyetért. Ha ez sikerül, az egyrészt szuper érzés, másrészt védettséget ad. Onnantól kevésbé fog érinteni mások jótanácsoknak álcázott kritikája és mi sem fogunk állandó késztetést érezni mások döntéseinek megítélésére.

 

 


Folytats a blogon ... afozomasina.hu/archives/2014/01/04/ba...

sponsored links

Keres?s