Bab és rizs, ezzel-azzal avagy Villám és a csapás
sponsored links
Tegnap reggel, több kedves ismerõsöm is panaszkodott az idõjárásra, az ország egyéb s más területeirõl.
Nálunk viszont ölég meleg volt; aztán villámcsapásként jött a fejembe, hogy még mindig nem készítettem babos-rizst...
(Na,ez egy frappáns átkötés volt ?)
Bár egyszer már majdnem megtörtént, csak akkor épp lencsés lett belõle.
Szóval tegnap ismét neki láttam, és megint majdnem az lett ?
Monnnyuk, ez már lényegiekben hasonlít rá, csak egy picivel több.
BABOS-ZSÁLYÁS-RIZSES EGYTÁL,
SZÛZPECSENYÉVEL ÉS ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
60 dkg szûzpecsenye
20 dkg rizottó rizs (arborio)
2 dob vörösbab konzerv
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyem gyökér
4 ger. fokhagyma
1 dl fehérbor
2-3 ek. kapribogyó
zsálya
só
olívaolaj
Parmesan v. Grana Padano
A szûzpecsenyét és a zöldségeket megtisztítjuk és formás kis csíkokra vágjuk.
A vörösbab konzerveket leszûrjük, lecsepegtettjük.
A felcsíkozott húst és a zöldségeket olívaolajon, együtt elkezdjük pirítani, amikor már elvesztette nyers színét, hozzáadjuk a rizst, átforrósítjuk, aztán jöhet a bab, és 2(3) evõkanálnyi kapribogyó. Megsózzuk, zúzott fokhagymával és aprított zsályával ízesítjük, felöntjük a borral és annyi vízzel ami épp ellepi; és innen tovább a rizottó módján készre fõzzük; befejezõ mûveletként reszelt Parmesan-t keverünk hozzá.
Tálaláskor + egy jó adag reszelt Parmesannal koronázzuk.