Azuki babos és lila káposztás rizssaláta

2014-02-16

sponsored links



A babnak alapvetõen sok jótékony hatása van, teljesen mindegy hogy milyen típusú. Magas a protein- (egy csészében kb. 15 g fehérje), alacsony a zsírtartalma. Gazdag B vitaminban és jelentõs vas és magnéziumforrás, cink és kálium is van benne. Serkenti a vesemûködést, csökkenti a koleszterinszintet.  Egy csészényi babban kb. 11-17 g rost van (és az azuki bab ebben a leginkább élen jár) ezért mindképp érdemes néha-néha az étrendbe iktatni. Ennek a magas rosttartalomnak köszönhetõen az inzulin felszívódását is szabályozza, tehát cukorbetegeknek is nagyon jó. (forrás: Jonny Bowden Phd, amerikai táplálkozási szakértõ, Living the low - carb life könyv szerzõje) 

Az azuki babot úgy is emlegetik, mint a japán szépítõszer, a japán gésák szépítõszere. Lisztté õrölt azukit bõrradírként használják a magas szaponin tartalma miatt. (a szaponin egy habzóanyag, vízzel keveredve a szappanhoz hasonló habot képez) A japán konyha szereti édességekbe is használni, de sós ételekhez, pástétomokhoz is kiváló. 

Én most salátába tettem. Mellé barna rizst készítettem, sok - sok zöldsalátával és a most szezonális lila káposztával. 

Hozzávalók (2 személy): 
  • 100 g azuki bab (58 g ch) én ezt ismerem és használom: azuki bab lelõhely
  • 1/2 fej (kb. 750 g) lila káposzta (kb. 5 g ch / 100 g tehát nem kell vele számolni) 
  • 100 g barna rizs (76 g ch) de bármilyen más gabona is jó, pl quinoa, burgur, hajdina, köles
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db szárított cukormentes paradicsom apróra vágva (50 g ch is lehet, meg kell nézni, hogy hogyan aszalták cukorral vagy sem) (én most ennek hiányában sárgarépát tettem bele, 1 db vékony sárgarépát vékony és hosszúra szeletelve ~ 5 g ch) 
  • kevés feta a saláta tetejére
  • 1-2 ek napraforgó mag ~ 2-3 g ch
  • csipet só, bors
  • 1 tk oregano
  • 1 tk vörösborecet, 2 ek olívaolaj
  • pár csepp citromlé
  • tetszés szerint zöldsaláta (ami éppen van otthon) 
Elkészítése: 
  1. A babot beáztatjuk egy éjszakán át, másnap használjuk csak fel. Megmossuk és lassú tûzön puhára fõzzük. (kb. 45 perc)
  2. A rizst szintén megmossuk, többször átmossuk és dupla mennyiségû vízben puhára fõzzük. (kb. 20 perc)
  3. Ezalatt elkészítjük a saláta többi összetevõjét: vagyis a hagymát kockára daraboljuk, szárított paradicsomot keskeny szeletekre vágjuk vagy sárgarépát használunk helyette. A zöldsalátát megmossuk, ha nagyobb méretû akkor félbevágjuk és mehet is bele a salátás tálba. 
  4. Ha elkészült a bab és a rizs, akkor lecsepegtetjük és szintén a salátás tálba tesszük. 
  5. Erre jön rá a száraz serpenyõben pirított napraforgó mag, majd a feta és a salátaöntet: fokhagyma, só, bors, oregano, citromlé, vörösborecet és olívaolaj keverékébõl
  6. Az egészet összekeverjük és azonnal megesszük :) 





Folytats a blogon ... anniestaste.blogspot.com/2014/02/azuk...

sponsored links

Keres?s