Az én öregemberem

2014-02-02

sponsored links

55 éves. Csokoládétortát kért,  megkötések nélkül. Így Sacher-tortát sütöttem neki. Persze, a szokásos csirke-curryt szerette volna, de mivel a múltkor egy indiai étteremben nagyon ízlett neki a csirke vindaloo, kialkudtunk abban, hogy mindkettõt csinálok.

A Sacher-tortát a sokat emlegetett Halász Zoltán könyvbõl sütöm. A szerzõ szerint ez az igazi. Persze, nem tudok kibújni a bõrömbõl, annyit azért változtattam rajta az idõk során, hogy a liszt egy részét kakaóporral helyettesítem. Szerintem így még intenzívebb a csokoládéíz, azt ne kérdezze senki, mihez képest, hiszen soha nem ettem még autentikusat.
Ahogy én készítem szaftos, és habosan könnyû, de persze,  fogalmam sincs, ilyennek kell-e lennie. Mindenesetre nagyon szeretjük.

A Sacher-torta hozzávalói:
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg megolvasztott étcsokoládé
  • 6 tojásárgája
  • 6 tojásfehérje
  • 5 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • õrölt vanília (persze, jó a vaníliás cukor is)
  • 1 üveg baracklekvár
  • a tetejére 15 dkg étcsokoládé és 5 dkg vaj
A tojásfehérjékbõl és az 5 dkg cukorból habot verek, majd félreteszem.

A 10 dkg cukorból, vajból, kihûtött csokoládéból elektromos habvarõval 6 percen át keverve habos krémet készítek, majd közékeverem a tojássárgákat is.
Ezt követõen a két masszát összekeverem és kézi habverõvel kis adagokban beleforgatom a vaníliával és kakaóporral elõzõleg elkevert lisztet.

Egy kapcsos tortaforma aljába az ünnepelt tett sütõpapírt, beletöltttem a masszát, és úgy sütöttem meg, ahogy  piskótát is szoktam. 220 fokon 5 perc, 170 fokon 15, azután tûpróba, most szükséges volt még 5 perc.

Másnap, azaz ma reggel szintén befogtam az ünnepeltet, õ vágta ketté a tortalapot.
Az alsó lapot megkentem jó vastagon baracklekvárral, kb. 3/4 órát hagytam, hogy beleigya magát a lekvár a tésztába. Ekkor befedtem a felsõ lappal, azt is jól belekvároztam, újabb kb. 3/4 óra pihenés következett.

Végül 15 dkg 70%-os étcsokoládét gõz fölött megolvasztottam, elkevertem 5 dkg kisütött vajjal, vártam egy kicsit, amíg hûl, és ráfolyattam a tortára.

Nem ez a világ legpuccosabb tortája, de...


Felirat hozzáadása

Csirke vindaloo

Már hetekkel ezelõtt vettem tamarind masszát, mert azóta akartam fõzni, amióta az uram evett ilyet és nagyon szerette.

Valamiért mindig elmaradt, de az akkoriban vett  tamarind masszából már használt Viola, amikor is jól kimérgelõdtem magam, így szerencsére, nem az ünneplésben voltam mérges.
Thaiföldõl származik, egyáltalán nem olcsó, az importõr pedig gyönyörû, nagy betûkkel feliratozta: mag nélküli. Na, persze... Ma is kiszedtünk belõle vagy 5 nagy (anyukám szavaival élve nem is puha) magot. Azt mondja az uram, jó lesz kézmûvezni...

Mivel nem a saját receptem és nem is változtattam rajta, ezért nem írom le. Idelinkelem az eredeti leírást, Neguilla blogjáról. Pontosabban, annyit azért változtattam, hogy löttyintettem bele 2 evõkanálnyit ebbõl a télire eltett paradicsomból.

Nagyon szép és nagyon finom is lett. Megettük hozzá a múlkori sütõtök chutney maradékát.
Anya vacsorára is ezt evett, nagyon ízlik neki.


Éééés, háááát, az én öregemberem

Ilyen, amikor idétlen a szülinapi ebédjén, és lenyalogatja a gyertya mûanyag tartójáról a csokoládét
Ilyen, amikor bontogatja a szülinapi ajándékát
Ilyen, amikor épít a szülinapi ajándékából
Ilyeneket épített a szülinapi ajándékából
És végül, ilyen....

...amikor fújja a haját a szél.
...amikor idétlenkedik nekem.
...amikor a Tisza-tóban álldogál.
...amikor bolondballag.
...amikor bodzavirágot szüretel.
...amikor fut.
...amikor elsõsegélynyújtó szakkört tart

Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s