az életmentõ fahéjas csiga

2012-07-19

sponsored links

ma a kétségbeesés szélére sodort 20 dkg spenót és 16 dkg gomba. aminek át kellett volna lényegülnie fasírttá. de nem tette. amikor már a google-t kezdtem el kétségbeesésemben nyomkodni válaszok után kutatva (nem elég benne a zsír! – attyaég, én azt egyáltalán nem tettem bele. még krumplit! – még?! az sincs benne), miközben lelki szemeim elõtt Balázs haláltusájának képei peregtek, amint erõtlenül próbálja még elérni a billentyûzetét, de már nem sikerül neki, végül magára rántja mind a két teljes testet lefedõ, ámde lapos monitorát, és a földre zuhan holtan, feladtam. az egész masszát, ami akkorra már túlnõtt rajtam és a konyhán, és az eredeti recepthez képest +20 dkg lisztet, gondolkodás nélkül öntött zabpelyhet és még egy tojást is tartalmazott, ráöntöttem egy alufólia-darabra, rátekertem a fémet és izomból bevágtam a sütõbe. amit csak azért nem vettem föl 350 fokra, mert nincs ilyen fokozat, másrészt már benne sültek azok a csigák, amik megmentettek egy érfelvágástól.
(Napmátkának egyébként jó dolgai vannak, de ez egy nagy rakás szar volt, amibe ráadásul beleöltem az összes spenótomat és a gyönyörûséges laskagombáimat.)

a tésztához

188 ml tej
5 dkg vaj
3.75 dkg cukor
32.5 dkg liszt  (fehér, tk. barna vegyesen)
3.5 g drOetker instant élesztõ
1 tojás

know-how:

a lisztet összekevertem az élesztõvel.
a tejet összemelegítettem a cukorral és a vajjal.
a tojást felvertem.
a száraz és a nedves komponenseket bedagsztottam. az eredeti recept szerint nem kell keleszteni, szerintem meg az sose árt, úgyhogy 15 percet pihent a tészta.

a töltelékhez

6.25 dkg szobahõmérsékletû vaj
5 dkg cukor (barnát ír a recept)
1 ek õrölt fahéj
1.25 dkg darált mogyoró/dió/mandula (kicsit mindegy)

a hozzávalókat a kis robotgépemmel krémmé kavartam.
a kicsit megpihent tésztát lisztezett szilikonlapon (a deszkám otthon maradt) négyzetesre próbáltam nyújtani. elég vékonyra nyújtottam, de nem tudom, hogy ez centiben mennyi volt: az volt az alapvetésem, hogy a kelt tészta még nõni fog a sütés elõtti állásban is, meg a sütéskor is – ha nem akarom, hogy gusztustalan legyen, relatíve vékonyra kell nyújtanom. a kinyújtott lapra rákentem a krémet, és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekertem.
2 cm széles szeleteket vágtam, kicsit megigazgattam õket csigaformára, és úgy tettem tepsibe, hogy jó nagy távolságok maradjanak köztük. sütés elõtt fél órát még keltek (a 30 fokos sütõben), szépen megnõttek, aztán elfelejtettem vajjal megkenni a tetejüket, de így is megsültek 15 perc alatt, 175 fok, légkeverésen.

az idióta mennyiségek azért, mert feleztem az eredeti adagot, így is lett 16 szép + 2 nem szép csiga.


Folytats a blogon ... www.eztettem.hu/2012/07/az-eletmento-...

sponsored links

Keres?s