Az édesburgonya projekt I.

2014-04-13

sponsored links

Micsoda? Édes krumpli? Az meg mire jó?

"Az édesburgonya (Ipomoea batatas) a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet fõként gyökeréért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlõdõ országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják." 
/Forrás: Wikipédia/ 

Én eddig csak krémlevesben kóstoltam, elsõre a sütõtök jutott eszembe róla, de rengeteg másféle felhasználási módja létezik. Fõleg ázsiai ételekben találkozni vele és mivel nagyon szeretem a távol-keleti konyhát, ezért úgy döntöttem, hogy egy próbát megér, hátha megmarad az én kertemben is.

Már egy hónapja csírázik az ablakban az édesburgonyám. Jelenleg ott tartunk, hogy méretes gyökérzetet növesztett, de hajtásokat még nem hozott. Pedig már kellett volna. Legalábbis az internetes videók tanulsága szerint... Nem baj, én nem siettetem, ráér kicsírázni, amikor akar.



Az alábbi videó szerint már itt kellene tartania a növénynek. Nos, én nem tudom külön megvilágítani, nem tudok neki egyenletesen 25 fokot biztosítani, ezért valószínûleg jóval lassabban növekszik, mint egy ideálisabb környezetben. 



De az is lehet, hogy csak rossz oldalát dugtam vízbe...
Ugyanis a csíráztatás lényege az, hogy a krumplinak azt a felét (vékonyabbik) lógatjuk vízbe, ami valószínûleg a gyökér része volt. Ekkor megindul a csírázási folyamat és alul gyökereket fog növeszteni, felül pedig kis hajtásokat fog hozni. Utána ezeket a kis hajtásokat kell kiültetni. Lehet az egész krumplit is, de azt nem javasolják.



Folytats a blogon ... panelgastro.blogspot.com/2014/04/az-e...

sponsored links

Keres?s