Az álomba ringató varázskapor

2014-06-06

sponsored links

Skandináviában szinte minden halétel alapfûszere, de távol-keleten is szívesen használják. Uborkafûnek is nevezik, ezt a nevét a savanyúságok ízesítése után kapta. Levelét virágját és magját is felhasználhatjuk.

Virágát nem csak a gasztronómiában, de a virágkötészetben is alkalmazzák.

mosolygo-allatok-05

Kapormag, kaporlevél, kaporvirág

A kapor (Anethum graveolens L.) azaz a fûszerkapor, kerti kapor, kerti kömény vagy más néven uborkafû 40-100 centiméteresre növõ fûszernövény. Az ernyõsvirágúakcsaládjának tagja. Meglehetõsen igénytelen, tápanyagban szegény talajon is jól fejlõdik. Sokszor ültetik sárgarépa és uborka közé. A kapor rengeteg illóolajat tartalmaz, ez adja jellegzetes ízét, de ásványi anyagokban is gazdag, nála többet csak a bazsalikom tartalmaz.

A friss és zsenge kaporlevél tökéletes fûszere lehet, halnak, túrónak, joghurtnak, tejfölnek.

Virága fehér vagy sárgás, és nyár közepén jelenik meg, ebbõl fejlõdik ki termése, a kapormag. Leggyakrabban levelét használjuk ízesítésre.

images

Õshazája a Földközi tenger. Már a bibliában is megemlítik, mint fizetõeszközt, állítólag nagyon nagy értéket képviselt.

Édeskés illóolaját a római gladiátorok masszázsolajként használták. Úgy tartották, ha ezzel az olajjal kenik be magukat isteni erõvel ruházza majd fel õket.

Európában a középkorban terjedt el, de ekkor már fûszernövényként ismerték meg. Voltak olyanok, akik a belõle készül fõzetet bájitalként tartották számon és úgy vélték a boszorkányok ellen is hasznosak.

A kapor szó a németben és angolban dill, mely az angloszaxon ?dylle? - álomba ringat kifejezésbõl eredhet, és valószínûleg nyugtató hatása miatt kapta ezt a nevet.

A friss kapor levele a szárítotthoz képest aromásabb, erõteljesebb, ezért ha tehetjük, használjuk így. Hamar fonnyadásnak indul, de nedves ruhába tekerve a hûtõben viszonylag sokáig eltarthatjuk, és a fagyasztást is jól viseli. Lehetõleg a fõzés végén adjuk az ételhez, hogy se színét, se aromáját ne veszítse el.

A kaprot a régiek uborkafûnek is nevezték tartósítóhatása miatt. A legtöbb ecetes savanyúsághoz remekül illik. A skandinávoknál elengedhetetlen fûszer, fõleg a lazacot és pisztrángot ízesítik vele.

A kapor igen ízletes fûszere lehet a burgonyának, gombának, de csodás fûszervajat és mártogatóst is készíthetünk vele.

Ötlet: Egy csokor kaprot áztassunk be egy liter ecetbe egy napra, meglátjuk másnapra fantasztikus salátaecetet kapunk majd.

A kaporvirágot is felhasználhatjuk, ízesíthetünk vele olajokat, eceteket. A kapor magja az édesköményhez hasonlít, ez fenséges ízt kölcsönözhet, ha kenyérbe sütjük. Tehetjük savanyúságba is.

A kaprot gyógynövényként is számon tartják, tea fõzete enyhíti a gyomorfájást, alkalmas menstruációs fájdalmak és csuklás ellen. Sok kismama ma is használja, ha babája csuklik, de magjának enyhe nyugtató hatása is van segít az alvásban.

A magok rágcsálása megszünteti a szájszagot.

Amint látjátok e növény is rendkívül sokoldalú, ízletes, illatos fûszer. Használjátok ti is rendszeresen, fõleg olyankor mikor szezonja van, frissen.

images (1)



Tippek, ötletek miket készíthetsz:

kapormártás, kaporleves, kaporfõzelék, kapros csirkeragu, kapros juhtúrós galuska, kapros túrós lepény, kapros-túrós rétes, kapros uborkasaláta, kapros sertésborda, görög karfiol, kapros juhtúrós palacsinta, kapros tökfõzelék, kapros cukkinikrémleves??


Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/06/06/az-...

sponsored links

Keres?s