Az Év Étterme az Onyx

2014-03-04

sponsored links

 SCS_8236.jpg

 

 

 

 

Tegnap este díjazták a 10 legjobb magyar éttermet, kiderült ki a tavalyi év ifjú séftehetsége, mely étterem tudhatja magáénak a legprogresszívebb konyhát, és kik azok a magyar termelõk, akik a Magyar Konyha által alapított Év Termelõje cím birtokosai lettek. 

 

 

Március 3-án este a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gáláján összegyûlt a magyar gasztronómiai élet legjava. Az Év Étterme címet az Onyx érdemelte ki, de a Sofitel Paris Budapest Éttermében több elismerés is gazdára talált. A Dining Guide fõszerkesztõje, Vajda Péter a díjak kapcsán kiemelte, egy-egy külföldi látogatás legerõsebb emlékei minden bizonnyal az adott országban tapasztalt ízek, ételek: ?Ételeinken keresztül azonosítanak bennünket, magyarokat is. Tehát õriznünk és rendületlenül fejlesztenünk kell a magyar gasztronómiai kultúrát. Ezzel a szándékkal osztottuk ki ismét a tíz legjobb magyar étteremnek járó díjat.?

 

 

 

 SCS_8210.jpg

 

 

 

A díjhoz idén csatlakozott a világ vezetõ cognac-háza, a Hennessy , így a díj neve Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj lett ? az eseménynek otthont adó Paris Budapest Restaurant & Bar (Hotel Sofitel Chain Bridge) séfje, Jeremy Cayron még az alkalomra készített házi macaronba is belecsempészte: a nugát praliné és a fehér csokoládé ganache mellé Hennessy zselé is került a töltelékbe.

 

 

 Jeremy.jpg

 

 

 

Az év étterme az  Onyx lett, immár második alkalommal (2011-ben is õk nyerték el a díjat. A0 tíz legjobb magyarországi étterem között található még a székesfehérvári 67 étterem, mely egyetlen vidéki étteremként került a legjobbak közé. Tivadar György séf és Herczeg Zoltán tulajdonos elkötelezett hívei a vidék õszinte ízeinek. Díjazott lett az Arany Kaviár, mely hazai tenyésztésû kaviár kínálata mellett határozott orosz bisztró vonalat visz, de az étteremben hangsúlyosan jelen van a korszerû magyar konyha is Nyíri Szása és Gyõrffy Árpád séfek jóvoltából. TOP 10-ben a Borkonyha, mely mindig saját kreációikkal alakította ki város és világszerte népszerû stílusát. Sárközy Ákos séf fontolva újító stílusa még sok örömet szerezhet nekünk. A legjobbak között természetesen megtaláljuk, Budapest elsõ Michelin csillagos csúcséttermét. A Costes séfje, Miguel Vieira portugál séf a Dining Guide értékelése szerint is mindent tud, amit érdemes tudni a gasztronómiáról. Szintén díjazott a Csalogány 26. Az õ esetükben a manírok nélküli vendéglátást emelték ki iskolateremtõ magyar fogásaik mellett. Állandó szereplõje a listának a Fausto?s. Erénye az állandóság, ahol a könnyed családias közvetlenség találkozik a makulátlan eleganciával. A budapesti Nobu a Nobu lánc egyik méltó képviselõje, így helye van a TOP 10-ben. A japán konyhára jellemzõ természetesség és tökéletességre törekvés találkozik itt a perui konyha erõteljes ízeivel.  Új belépõ a legjobb tíz között a Salon. Ételeit Wolf András és Fekete Antónió séfek alkotják. A szárnyaló fantázia és a tûpontos kivitelezés jellemzi õket. A TOP 10 a Zona étteremmel válik teljessé, mely Huszár Krisztián séf birodalma. Ételeit a maximumra törekvõ tisztaságú ízlés és a mûremekekre jellemzõ harmónia jellemzi.

Vajda Péter, a Dining Guide fõszerkesztõje a díjazottak kapcsán kiemelte: ?Úgy tartjuk, hogy minden étteremnek van személyisége, arculata, hangulata és ezzel párhuzamosan határozott kulináris stílusa, jó, ha ezek a tulajdonságok együttese rajzolja ki az étterem profilját és emellett fontos szempont, hogy teljesíti-e azt, amit az étlapon ígér. Számunkra lényeges az alapanyagok, nyersanyagok minõsége, fontos, hogy az étterem alkalmazza a szezonális váltásokat az ételeiben, és nagy elõny, ha lokális és eredeti, friss nyersanyagokat használ. Az elkészítés szakszerûsége szintén vizsgálatunk tárgya. Tradíciók és a modern konyhatechnológiák adekvát találkozása a tányéron. Frissesség, textúrák, innováció, tálalás, fúziók, ez mind számításba jön, akár csak az ízek harmóniája és a kreativitás. Értékeljük a szervizt, és az ár/érték arányt szintén. Ezek együttesébõl kell megállapítanunk, hogy milyen az adott étterem. Szóval egy tökéletesen elkészített étel csorba tányérban, mogorva kiszolgálással, billegõ asztalon lehet, hogy dicséri a séf rátermettségét, de étteremként, komplex élményként mégsem kívánatos.?

Sok meglepetés tehát nem ért bennünket a díjak kiosztása során, ha vitatkozni lehetne is egyes választásokkal:

Az utóbbi évek gyakorlata alapján átadtak továbbá két különdíjat is. Az Év Legprogresszívebb Konyhája díjjal egy olyan konyhai csapat teljesítményét ismerik el, amely az elmúlt években a leglátványosabb fejlõdést produkálta. Ezt a Salon étterem két séfje, Wolf András és Fekete Antónió valamint teljes konyhai csapatuk érdemelte ki azzal, hogy az utóbbi két évben Magyarország egyik legizgalmasabb kulináris mûhelyét hozták létre. A másik különdíj Az Év Ifjú Séftehetségének szólt. Harminc éves kor alatt csúcsminõségû konyhát vezetni nagy felelõsség és kihívás, elismerésre érdemes teljesítmény. A Mák bisztró séfje, a mindösszesen csak 22 éves Mizsei János vette át a Nespresso Professional díját.A Mák érett ízlésû, egyedi utat járó konyhát visz, ami megfelel a nagy elõdöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem.

 

 

 

 SCS_8228.jpg

 

 

 

Idén elsõként a Magyar Konyha is díjazott három olyan magyar termelõt, akiket arra érdemesnek ítélt. A Magyar Konyha Termelõi Díj 2013 birtokosa lett Sáfrány László, a Szilvásváradon található Elsõ Hazai Halfüstölde képviseletében, sebes pisztráng állományuknak köszönhetõen, díjazták a Kozmadombjáról érkezõ Molnár Jánost faszenes kecskesajtja miatt, valamint a Tetétlenben található Kövér-tanya gazdáját, a mangalicatenyésztõ Kövér Zoltánt.

 

 

 SCS_8205.jpg

 

 

 

A Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díjátadó gálát a Paris Budapest Étterem séfje, Jeremy Cayron fogásai tették teljessé. A francia séf egy igazi francia piac hangulatát idézte fel ételeivel, ahogy teszi ezt a Sofitel Budapest szállodában minden vasárnap a French Market Sunday Brunch keretében is. A menüsor lezárásaként a séf egy Hennessy konyak felhasználásával készült desszertkülönlegességet kreált.  A Dining Guide számára külön öröm, hogy az est fõtámogatója egy limitált macaron-kollekcióhoz is alapanyagaként szolgált. A konyakkal ízesített macaronokból származó bevétel a Média a Családért Alapítvány munkáját támogatta.

 

 

 SCS_8176.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/03/04/az...

sponsored links

Keres?s