Az uborkáról...

2014-05-11

sponsored links

UBORKA
Tény, hogy az uborkát keserû íze következtében
sokáig mérgezõnek gondolták, ezért
fogyasztása igazán élvezetessé
-és a mai kor ízlésének megfelelõvé-
csak hosszú idõ elteltével és sok nemesítés
eredményeként válhatott.
A friss uborka kitûnõ szomjoltó: 95-97 %-ban
tartalmaz vizet, kalóriát viszont alig,
ezért is lett a diétázók egyik kedvenc zöldségféléje.
100 grammjában mindössze 16 Kcal
energiatartalommal rendelkezõ zöldség
kitûnõ vízhajtó, amely fõként magas
káliumtartalmának köszönhetõ, de tisztító
és jótékony tulajdonságaiban a benne található
jelentõs mennyiségû kalcium, magnézium,
foszfor és vas, továbbá a B1-, B2, B6-,
valamint C-vitaminok
összessége játszik döntõ szerepet.
A vitaminok jórészt a héjban találhatók,
ezért érdemes a friss, vegyszermentes zöldséget
hámozás nélkül fogyasztani.
Az uborkát a kozmetikai ipar is jó ideje felfedezte,
valóságos szépítõszer ? nyugtató és bõrfiatalító
hatásaiért sokan hálásak.
Remekül hidratál és belõle könnyen felszívódnak
a tápanyagok, így pakolásként is gyakorta használják.
A fáradt szemre helyezett friss uborkakarikák
valósággal csodát tesznek.
A nyári leégések kezelése során néhány szelet
friss uborka megakadályozza a hólyagok kialakulását.
Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a zöldség
belsejének hõmérséklete jó néhány Celsius-fokkal
alacsonyabb a környezeténél, hûsítõ tulajdonságait
ez is meghatározza.
Rendszeres fogyasztása a cellulitis leküzdésében
is bizonyítottan hatékony.
A legújabb kor népbetegségeként is emlegetett
túlzott elsavasodással szemben is felveszi a harcot
?kitûnõ lúgosító!



Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2014/05/az-u...

sponsored links

Keres?s